Izvor: Energetski portal | Utorak, 16.06.2020.| 10:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kišne bašte - Pejzažnom arhitekturom protiv poplava u gradovima

Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Svjedoci smo kako su nam ovih dana gradovi sve češće pod vodom uslijed velikih padavina i preopterećenih kanalizacionih mreža. Kišnica ne uspijeva da bude sprovedena u odgovarajuće tokove pa ulice postaju potoci. Iako brzog rješenja za ovaj problem nema, postoje primjeri svjetske prakse u sprovođenju i boljem korišćenju atmosferske vode. Jedan od njih je i kišna bašta.

Kišne bašte ili kišne retenzije predstavljaju depresije koje su najčešće izgrađene u blizini saobraćajnica ili nepropusnog tla, a kao takve imaju zadatak da usvoje višak atmosferske vode nastale iznenadnim velikim padavinama sa ciljem da rasterete kanalizacionu mrežu.

Takva depresija bi trebalo da bude ispunjena u prvom sloju poroznim materijalima (šljunak krupne granulacije) u kojima se nalazi perforirana drenažna cijev koja dalje odvodi višak vode ka kanalizaciji. Prednost je u tome što će određena količina vode biti usvojena od strane biljaka i ostalih elemenata kišne retenzije, dok će količina vode kojom će se opteretiti kanalizaciona mreža biti 40-50% manja, kaže za portal Gradnja Nikola Petrović iz kompanije "Green Decor".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.