Izvor: Agrotv | Utorak, 16.06.2020.| 07:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hrvati sve više uvoze hranu - Suficit u proizvodnji pšenice, a manjak proizvoda od brašna

Ilustracija (Foto: Iakov Filimonov/shutterstock.com)
Uvoz poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj zabilježio je rast u odnosu na prošlu godinu od 10%, sa 769 na 844 mil EUR.

Zbog ovoga je pokrivenost uvoza izvozom u ovoj zemlji pala sa 67 na 65%.

Sa druge strane, izvoz poljoprivrednih prehrambenih proizvoda Hrvatske u prvom kvartalu vrijedio je 552 mil EUR. Ovo je porast od 8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (513 mil EUR).

– U uvozu su najzastupljeniji meso i klanički proizvodi, proizvodi na bazi žitarica i skroba, mlijeko i mliječni proizvodi, kao i voće. Sve su to proizvodi sa visokom dodatnom vrijednosti, što zapravo govori da imamo lošu strukturu proizvodnje i to moramo da mijenjamo. Što se tiče izvoza, najviše izvozimo žitarice, ribu, različite visokoprerađene prehrambene proizvode i proizvode na bazi brašna i skroba. Paradoksalno je da u suficitu proizvodimo pšenicu i kukuruz, a s druge strane uvozimo velike količine proizvoda od brašna i skroba. Za ilustraciju, godišnje uvezemo 20 mil EUR smrznutih pekarskih proizvoda. To govori da moramo da povećavamo proizvodne kapacitete, ulažemo u inovacije, nove tehnologije, digitalizaciju i da stvaramo konkuretnije proizvode – izjavio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, dodavši da strategijom i politikom podrške Hrvatska mora usmjeriti proizvodnju prema povećanju produktivnosti i samodovoljnosti.

Kovačević je naglasio i da su Hrvatskoj u prva četiri mjeseca ove godine, u odnosu na isto razdoblje prethodne, cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle 3,3%, a na to povećanje najviše su uticala povećanja cijena voća za 12 i mesa za 9%. Inače, u cijeloj 2019. godini izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda porastao je za 7%, odnosno za 140 mil EUR u donosu na 2018. godinu.

Uvoz je, s druge strane, porastao za 12%, odnosno 365 mil EUR pa je minus u spoljnotrgovinskom bilansu porastao sa milijardu na 1,23 mlrd EUR. Tako je i pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini pala za 3% u odnosu na 2018.

Najveći udio poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ukupnoj vrijednosti izvoza otpada na čokolade i druge proizvode od kakaa (7,9%), kukuruz (6,5%), cigarete (5,2%), te sviježu i smrznutu ribu (5,1%).

Među 24 razmatrane grupe poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, pozitivni bilans u robnoj razmjeni zabilježen je kod žitarica, uljarica, ribe, duvana i mesnih prerađevina.

Gledajući ukupnu robnu razmjenu Hrvatske sa inostranstvom, u 2019. godini je takođe zabilježen rast izvoza od 6% u odnosu na prethodnu godinu (sa 14,5 na 15,4 mlrd EUR). Istovremeno je uvoz porastao sa 23,7 na 24,8 mlrd EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.