NavMenu

Kineska industrijska proizvodnja porasla u maju 4,4%

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 15.06.2020. 10:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Paul Laragy/shutterstock.com)Ilustracija
Kineska industrijska proizvodnja porasla je u maju za 4,4% u odnosu na godinu ranije, ali je stopa rasta manja od očekivane, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci, a prenosi Rojters.

Analitičari koje je anketirala britanska agencija predviđali su rast od 5% na godišnjem nivou, posle aprilskog povećanja od 3,9%, jer je u maju još više preduzeća obnovilo proizvodnju, koja je bila obustavljena zbog vanrednih mjera uvedenih krajem prošle godine zbog epidemije Kovid-19.

Trgovina na malo je, na godišnjoj osnovi, potonula 2,8%, što je iznad predviđenog pada od 2%, ali ipak ukazuje na znake oporavka potražnje potrošača ako se ima u vidu da je u aprilu registrovan njen pad od 7,5%.

Prodaja je bila na silaznoj putanji tokom četiri mjeseca zaredom, jer su prodavnice, restorani i druga javna mjesta bila zatvorena za vrijeme pandemije.

Mada su stroge mjere ograničenja ublažene, potrošači su i dalje oprezni.

Ulaganja u osnovna sredstva su u periodu januar-maj pala za 6,3% međugodišnje, u poređenju s prognoziranim padom od 5,9%, i u odnosu na pad od 10,3% u prva četiri mjeseca tekuće godine.

Investicije privatnog sektora u osnovna sredstva, koje učestvuju sa 60% u ukupnum ulaganjima, opale su 9,6% od januara do kraja maja u poređenju s padom od 13,3% tokom prva četiri mjeseca 2020.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.