Izvor: swot.ba | Nedjelja, 14.06.2020.| 11:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Živinice prvi put u istoriji imaju budžetski višak

(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Grad Živinice je u prošloj godini po prvi put u istoriji imao budžetski višak od čak 1,2 mil KM.

Pored ostvarenog suficita budžet je u potpunosti i realizovan, a procentualno je ostvareno 102% budžeta, što ranijih godina nije bio slučaj zbog nedostatka sredstava, saopšteno je iz Gradske uprave.

Grad Živinice je u prošloj godini ostvario i najveći budžet u istoriji Grada koji je iznosio 27 mil KM. Dakle, od 17 mil KM koliko je budžet Grada Živinice iznosio u 2016. godini, u posljednje tri godine ostvaren je rast od 10 mil KM i prvi suficit budžeta.

Do suficita od 1,2 mil KM u 2019. godini Živinice su stigle nakon što je tri godine ranije zabilježen deficit od 2,6 mil KM.

- Najvažnija stvar za povećanje budžeta je putem poreskog dijela jer to govori da je privreda Grada Živinice povećana, dakle privrednim razvojem. Otvaranje poslovne zone i ulaganje privrednika koji ovdje posluju u iznosu od 70 mil KM najviše je rezultiralo punjenjem budžeta. Neporeski dio, dakle od prodaje zemljišta je bio manji. Ja volim kad imamo taj neporeski dio manji jer nismo punili budžet prodajom zemlje. Smatram da prodaju zemlje treba raditi samo u onom dijelu gdje će ta zemlja biti oplemenjena. Svaki kutak zemlje koji je prodat uloženo je najmanje po 10 mil KM i otvorena su nova radna mjesta - kazao je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Navodi kako je budžetski suficit je otvorio prostor za realizaciju niza važnih projekatate otvaranje novih radnih mjesta kroz uređenje poslovne zone i realizacije startap projekata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.