NavMenu

EIB izdvaja 1,7 mlrd za najurgentnije probleme na Zapadnom Balkanu

Izvor: swot.ba Nedjelja, 14.06.2020. 18:45
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/moerschy)
Evropska investiciona banka (EIB) je za region Zapadnog Balkana namijenila 1,7 mlrd EUR kao pomoć za rješavanje najurgentnijih posljedica pandemije virusa korona, prije svega u zdravstvu i u sektoru malih i srednjih preduzeća, kaže šefica regionalnog predstavništva EIB-a Dubravka Negre.

Na onlajn konferenciji "Kako najbolje iskoristiti pomoć EU?" na kojoj je bilo riječi o ekonomskim mjerama za odgovor na pandemiju u Srbiji, Negre je rekla da EIB radi i na dugoročnoj podršci i pripremi projekata ukupne vrijednosti 2,3 mlrd EUR.

- To je nešto što će potrajati malo više i obuhvatiće sve sfere privrede. Nadamo se da će taj paket mjera pomoći oporavku ekonomije i jačanju i zdravstvenih kapaciteta, ali i obnovi vitalne infrastrukture u zemljama u regionu u narednom periodu - kaže Negre.

Navela je da su institucije EU bile jasne na samitu u Zagrebu da je u fokusu zdravstvo, pomoć zdravstvenom sektoru i oporavku privrede, prije svega pomoć malim i srednjim preduzećima za likvidnost.

Kaže i da zemlje regiona pomažu oporavak privrede svaka sa svojim mjerama, ali da su tu i međunarodne finansijske institucije da pomognu bakarskom sektoru koji bi mogao da plasira sredstva pod povoljnim i boljim uslovima, prije svega za one najugorženije dijelove privrede, a to su mikro, mala i srednja preduzeća.

- Naš cilj je da pomognemo da se osnaži zdravstveni sistem, s jedne strane, koji je njaviše pogođen, ali i da pružimo dugoročne finansijsku, ali i tehničku pomoć za razvoj i realizaciju projekata privrede i privrednika u regionu i u Srbiji - rekla je Negre.


Firme:
EIB EIB
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.