NavMenu

Tržište osiguranja u FBiH i dalje u padu

Izvor: Indikator Subota, 13.06.2020. 11:42
Komentari
Podeli
I nakon objave rezultata za maj osiguravateljsko tržište u Federaciji BiH je u negativnom teritoriju, izvještava Indikator.ba.

Podaci Agencije za nadzor osiguranja FBiH pokazuju da je ukupna zaračunata premija u FBiH doživjela pad za 4,6% za pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani. Posmatrano u apsolutnom iznosu, zaračunata premija je za period januar-maj 2020. pala na 211,8 mil KM, sa 222 mil KM u istom periodu godinu ranije.

Ukupna premija neživotnih osiguranja imala je pad od 3,8% na 167,6 mil KM, dok je nešto veći pad od 7,8% imala ukupna premija životnih osiguranja, na 44,1 mil KM.

U segmentu neživotnih osgiruanja, osiuranje od autodogovrnosti kao najdominantnije osiguranje, imalo je ukupnu fakturisanu premiju zaključno sa majem od 97,9 mil KM i zabilježilo je pad od 3,5%.

Rast su zabilježila osiguranja nezgode 4,2% na 15,1 mil KM, osgiuranja od požara i elementarnih nepogoda 2,8% na 11,2 mil KM, ostala osiguranja imovine 9,7% na 10,4 mil KM, osiguranje raznih finansijskih gubitaka 75,1% na milion KM itd.

U segmentu životnih osiguranja dodatna osiguranja uz osiguranje života imala su rast od 16,5% na 3,8 mil KM.

Sarajevo-osiguranje je trenutno vodeći osiguravatelj sa 27,58 mil KM fakturisane premije, a slijedi ga Adriatic osiguranje sa 26,48 mil KM. Oba društva ostvarila su pad u odnosu na godinu ranije, Sarajevo osiguranje nešto više (7,5%) od Adriatica (5,5%).

Najveći rast u ovoj godini imalo je Triglav osiguranje Sarajevo od 16,4% na 23,5 mil KM ukupne premije, a najveći pad imalo je Croatia osiguranje od 25,8% na 17 mil KM fakturisane premije.

Od društava iz RS koja posluju u Federaciji BiH najbolje kotira Wiener osiguranje sa 6,2 mil KM zaračunate premije i rastom od 8,5% u odnosu na godinu ranije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.