Izvor: Indikator | Nedjelja, 14.06.2020.| 18:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uprkos koroni Madi u prvoj polovini 2020. povećao izvoz za 61%

Ilustracija (Foto: Alaettin YILDIRIM/shutterstock.com)
U mesnoj industriji Madi Tešanj sretni što u vremenu najveće krize nisu imali otpuštanja uposlenih, nego su zbog truda oko stabilizacije isporuka - čak imali i nova zapošljavanja.

U razgovoru za InStore magazine Maid Jabandžić, direktor kompanije Madi kazao je da je kontinuitet snabdijevanja bio jedan od ključnih ciljeva u vremenu pandemije.

- Svjesno smo išli u korist svoje štete u martu kako bi ovaj cilj realizirali i to kroz dvije aktivnosti: smanjenje izvoza i povećanje proizvodnje na uštrb vlastite profitabilnosti - istakao je Jabandžić.

Pojasnio je da se početkom marta, kada je krenula neizvjesnost oko isporuka sirovina iz uvoza, dalo naslutiti da će biti povećana potražnja na domaćem tržištu, te je Madi redukovao izvoz i kapacitete preusmjerio na domaće tržište. Također, povećali su dnevnu proizvodnju za 15% u odnosu na redovne planove proizvodnje.

- Ovo povećanje proizvodnje se moglo realizirati jedino skraćenjem vremena uzgoja pilića i time smo svjesno uzrokovali vlastiti gubitak na povećanoj eksploataciji za ovih 15% jer skraćivanjem dana uzgoja smanjuje se težina pilića i količina mesa što se direktno odražava na poslovni rezultat. Na ovaj način smo željeli dati naš doprinos u obezbjeđivanju dovoljne količine pilećeg mesa i mesnih prerađevina za naše kupce - istakao je Jabandžić.

On napominje i da je pandemija poremetila druge poslovne planove.

- Naime, od novih poslovnih aktivnosti koje smo planirali za prva dva kvartala - realizovali smo samo puštanje u promet novog proizvoda, pileća šunka sa 80% udjela bataka, te smo završili projekat otvorenja benzinske pumpe Madi oil. Drugi projekti koji se tiču direktno otvaranja novih radnih mjesta, vrijednosti investicije 7 mil KM i 5 mil KM, trenutno su na čekanju. Poslovna zajednica najbolje razumije šta znači za neku kompaniju kada ima završenu investiciju, a ne pušta je u opticaj, a fiksni troškovi su već nastali - kazao je Jabandžić.

Dodao je da kompanija iz dana u dan povećava izvoz tako da je u prvih pet i po mjeseci povećala izvoz za 61% u odnosu na 2019. uprkos svim problemima zbog COVID-19.

- Volim reći da je biznis kao i voda - uvijek sebi nađe put. Sve je do vas, samo morate biti bolji izvor od drugih i pobijedit ćete - istakao je Jabandžić, između ostalog, u intervjuu za Instore.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.