Izvor: RTRS | Petak, 12.06.2020.| 12:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prnjavorski Standard povećava proizvodnju za kompaniju IKEA - Posao za još 70 radnika

Edin Dacić
Prnjavorski Standard uprkos posljedicama pandemije virusa korona povećava proizvodnju i otvara nova radna mjesta za 70 radnika svih profila, izvještava RTRS.

Iako su u martu i aprilu smanjili izvoz za IKEA-u zbog obustave rada mnogih prodavnica, u maju su uspjeli da ostvare izvoz od 50%. Planirani rast ovogodišnje proizvodnje od 30%, prnjavorski Standard uspio je da vrati na isti nivo prije pandemije.

U upravi kažu da se desilo nešto neočekivano - kupci su kupovali mnogo više njihovih proizvoda.

- Predviđanja su nam se vratila na period prije korone i to za nas znači da se svi naši planovi ekspanzije povećanja kapaciteta reaktivišu, tako da smo opet u situaciji da tražimo 70 dodatno zaposlenih svih profila - ističe Edin Dacić, predsjednik Upravnog odbora Fabrike namještaja Standard.

Početkom godine Standard je najavio da traži 100 radnika, od čega su prije korone uspjeli da zaposle 30. Kažu, tokom pandemije su uspjeli profitirati, za razliku od njihove fabrike u Srbiji, jer određene proizvode jedino oni rade za cijeli svijet.

- Naša fabrika u Srbiji, koja isto radi za IKEA-u i isključivo izvozi u zapadnu Evropu, izvezla je samo jedan kamion tokom cijelog aprila zato što su u EU sve prodavnice bile zatvorene - dodaje Dacić.

Od 2004. godine Standard godišnje bilježi porast proizvodnje u rasponu od 10 do 15%. Prošle godine vrijednost proizvodnje dostigla je 24 mil KM.

Pozivaju sve zainteresovane da se prijave za posao kako bi postali dio uzornog kolektiva koji radi sa modernom tehnologijom i proizvodnom paletom u skladu sa evropskim i svjetskim standardima kvaliteta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.