NavMenu

Turistički sektor u borbi protiv krize: Zajedničkom ponudom žele privući turiste

Izvor: eKapija Utorak, 02.02.2010. 15:57
Komentari
Podeli

Prethodnih godina isticano je kako BiH ima veliki turistički potencijal te da bi turizam mogao biti glavni pokretač razvoja BiH. No, svjetska kriza koja je pogodila i ovaj sektor, kako u svijetu tako i kod nas, pokazala je da BiH ne bi mogla svoj razvoj osloniti na ovaj sektor prije svega što on još nije organiziran i uvezan na način kako bi se lako mogao oporaviti od krize.

Posljednji službeni podaci pokazuju da je pad dolazaka turista u Bosnu i Hercegovinu tokom jedanaest mjeseci 2009. iznosio 6,3 posto nego u istom razdoblju prošle godine. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u ovom razdoblju ostvareno je 1,193.914 noćenja turista, što predstavlja smanjenje od 9,3 posto u odnosu na isti period 2008. Od ukupnog broja noćenja 46,9 posto su ostvarili domaći i 53,1 posto stranih turista.

Iz Federalnog minstarstva turizma i okoliša ističu da ovaj pad dolazaka turista u skladu s očekivanim. "Ovi podaci su čak i nešto povoljniji nego što smo očekivali. Nažalost, dijelimo sudbinu koja je zadesila turizam u širem okruženju", kazao je za naš portal Nedjeljko Babić, pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo.

No, kako se kriza ipak pokazala kao šansa za turizam pokazuje i to da su turističke agencije pritisnute padom prometa, zbog smanjena dolazaka turista, krenule na pronalaženje novih kreativnijih rješenja kako bi privukle zahtjevne europske turiste. Najnoviji primjer je projekt pod nazivom Adrion Tour u koji je uključeno 36 gospodarskih komora iz Italije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovinem, Hrvatska te turističkih agencija, hotela koji imaju zajednički cilj, a to je kreiranje zajedničke ponude ovih zemalja za turiste s europskog tržišta.

Sve ovo ima za cilj stvaranje zajedničkih turističkih aranžmana u sklopu kojih bi europski turisti posjećivali više različitih destinacija u ovih pet zemalja. "Predstavnici hotela i turističkih agencija iskazali su potrebu uvezivinja turističkih destincaija, a to su i zahtjevi tržišta", istaknula je Amela Bećirović, voditeljica službe za međunarodnu suradnju pri Udruženju poduzetnika Link koje je uključeno u čitav ovaj projekt.

Istaknula je da turisti traže raznovrsniju ponudu te da je zato potrebna bolja suradnja i povezivanje među turističkim operaterima, restoranima, hotelima u BiH kako bi im to mogli ponuditi.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.