NavMenu

EPCG može graditi HE Komarnica sama ili sa partnerom - Vrijednost projekta 246,53 mil EUR

Izvor: Dnevne novine Petak, 12.06.2020. 08:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnja hidroelektrane i akumulacije Komarnica neće ugroziti kanjon Nevidio, grad Šavnik, kao ni turistički sadržaj te oblasti, pokazuje Detaljni prostorni plan za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici, navodi se u Prostornom planu.

Zbog nedoumica koje su se pojavile u javnosti, Dnevne novine su objavile dijelove veoma obimnog Detaljnog prostornog plana.

Vlada je odustala od kote normalnog uspora 816 metara nadmorske visine, jer takva akumulacija HE Komarnice ugrožava kanjon Nevidio i grad Šavnik.

Naime, od četiri razmatrane varijante budućeg ogromnog vještačkog jezera opredijelila se za kotu normalnog uspora od 811 metara nadmorske visine. Predložena kota 811 dovodi vještačko jezero dužine 14 km na ulaz kanjona ali ga, kako tvrde obrađivači Plana, ne ugrožava kao što ne ugrožava grad Šavnik.

Za manje upućene čitaoce, kota normalnog uspora je kota nadmorske visine kod koje je ispunjen korisni nivo akumulacije.

Veliki dio toka rijeka Komarnice i Pridvorice će se pretvoriti u vještačko jezero u dužini od skoro 14 km u pravcu kanjona Nevidio i skoro 17 km u pravcu Šavnika.

Za usvojenu kotu normalnog uspora 811 metara nadmorske visine, zapremina akumulacije j e oko 227 miliona metara kubnih, korisne zapremine 136 miliona metara kubnih i površine akumulacije 3,8 miliona metara kvadratnih. Dakle, nema govora o stavljanju rijeke u cijev, kako se moglo čuti u javnosti, već će biti formirano vještačko jezero.

- Proračunom je konstatovano da za kotu normalnog uspora na 811 mnm uspor od akumulacije nema uticaj na prirodni tok rijeke Pridvorice u zoni Šavnika, odnosno da se gubi na oko jedan km nizvodno od naselja Šavnik - piše u Prostornom planu.

Brana visine 171 metar

Hidroelektrana Komarnica se predviđa kao uzvodna stepenica HE Piva koja će proizvoditi oko 209,5 GWh električne energije.

Brana HE Komarnica se planira na lokaciji Lonci, u suženom dijelu kanjona rijeke Komarnice, 45 km uzvodno od postojeće brane HE Piva.

Lučno-betonska brana buduće HE Komarnica biće smještena u vrlo uskom "V" profilu kanjona, i imaće prema "optimizacionim analizama" u Idejnom projektu, konstruktivnu visinu od 171 m, poluprečnika oko 440 m i dužine u kruni oko 211 m.

Akumulacija će biti formirana od pregradnog mjesta brane, obuhvatiće srednji tok Komarnice, Malu Komarnicu skoro do kanjona Nevidio i rijeku Pridvoricu na oko jednog kilometra od Šavnika. Površina sliva Komarnice iznosi oko 775 km 2 što čini ukupno 56% površine sliva Pive.

Za potrebe pristupa HE Komarnica planira se izgradnja pristupnog puta od 10,9 kilometara, koji bi se odvajao na devetnaestom kilometru puta Nikšić Foča kod sela Brezna.

Gradnja hidroelektrane je složeni građevinski poduhvat, tako da se strogo mora voditi računa o geologiji.

- Kao nepovoljan sa hidrogeološkog aspekta označen je rasjed Dube, s lijeve strane kanjona, generalnog pravca pružanja jugoistok-sjeverozapad. Označen je nizom vrtača, koje se završavaju dubokim jamama (jama Đurov do i dr). Postoje realne pretpostavke da rasjed Dube na potezu: Previja-Koštanica-Duba ima značajnu hidrološku funkciju, odnosno da se duž ovog rasjeda mogu gubiti vode iz akumulacije za HE Komarnica, prema jakim vrelima Dube (oko 500l/s). Hidrogeološku funkciju rasjeda Dube treba provjeriti kroz naredne faze istraživanja, izvođenjem novih piezometara i opita bojenja u jami Đurov do - upozoravaju autori.

Predračunska vrijednost projekta je 246,53 mil EUR, a instalisana snaga energetskog objekta je 170 megavata.

Pošto je energetski kabl Crna Gora Italija u punoj funkciji, jasno je da je HE Komarnica zbog vrste energije koju će proizvoditi (vršna struja) biti superprofitabilna, i EPCG, ukoliko sama ne odluči da realizuje projekat, veoma lako će naći investitora, odnosno partnera. Hidroelektrana bi mogla biti puštena u pogon 2025. godine.

Veliki dio toka rijeka Komarnice i Pridvorice će se pretvoriti u vještačko je zero u dužini od skoro 14 km u pravcu kanjona Nevidio i skoro 17 km u pravcu Šavnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.