Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.06.2020.| 13:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi poziv za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja u Tuzli - Kako do novca za ugradnju toplinskih pumpi i peći na pelet?

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Aerozagađenje je jedan od najvećih problema tokom zimskog perioda na području Tuzle. Jedan od poteza gradskih vlasti koji ima za cilj smanjenje aerozagađenja jeste i dodjela sredstava za utopljavanje objekata, ugradnju toplinskih pumpi i kompaktnih podstanica. Stoga je prethodnih dana raspisan šesti javni poziv za dodjelu sredstava odnosno za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja.

- Ono što je bitno posjetiti jeste da je iznos učešća grada, nakon što građani sve implementiraju i ugrade ono za šta su aplicirali: za toplotne pumpe je 50% vrijednosti investicije, a maksimalno do 5.000 KM. Isto tako za utopljavanje 50% vrijednosti konačne investicije odnosno maksimalno do 5.000 KM - kaže Amir Razić, šef Odjeljenja za komunalne, normativno-pravne i opće poslove Grada Tuzla.

Ugradnja peći na pelet je novina u ovom javnom pozivu. Učešće grada u ugradnji peći je maksimalno do 2.000 KM, dok je kod kompaktnih toplinskih pumpi učešće grada planirano maksimalno do 4.000 KM. A da bi se građani prijavili na ovaj javni poziv moraju dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Potrebna dokumentacija:

– Dokaz o prijavljenom prebivalištu na adresi objekta koji je predmet prijave na javni poziv – obrazac izdat od strane MUP-a TK
– Zemljišnoknjižni izvadak, ne stariji od šest mjeseci za objekat koji je predmet prijave na javni poziv,
– Dokaz o prijavi prebivališta i izjavu br.1. dostavlja i potpisuje podnosilac zahtjeva,
– Drugu izjavu tj. saglasnost potpisuje suvlasnik objekta koji je predmet prijave na Javni poziv i
– Od broja suvlasnika zavisit će i broj izjava koje se dostavljaju.

- S obzirom na to da imamo četiri pojedinačne mjere smanjenja aerozagađenja za svaku mjeru koristit ćemo u jednakim iznosima sredstva. Dakle, po 90.000 KM za svaku od mjera. Sa ovim ukupnim budžetom od 360.000 KM mi možemo sufinansirati nešto malo više od 100 objekata - dodaje Razić, prenosi RTV Slon.

Do sada su, na osnovu prethodnih pet javnih poziva, kod više od 20 objekata implementirane mjere smanjenja aerozagađenja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.