NavMenu

Zapadnom Balkanu 3,3 mrld EUR za oporavak od korone - Dio pomoći ide kroz kredite, dio kroz donacije

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 11.06.2020. 14:49
Komentari
Podeli
(Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)
Savjet Evropske unije odobrio je paket pomoći "Team Europe" vrijedan 36 mlrd EUR s ciljem pomaganja zemljama partnerima u suzbijanju posljedica korona krize.

Od ovog iznosa, regionu zapadnog Balkana pripašće oko 3,3 mlrd EUR, a BiH oko 250 miliona, od čega je oko 80 mil EUR donacija za zdravstveni sektor i oporavak privrede. Sedam miliona evra namijenjeno je za urgentne medicinske potrebe, a ostalih 73,5 miliona za ublažavanje socioekonomskog uticaja pandemije.

Od iznosa od 250 mil EUR, dio sredstava će biti usmjeren u vidu novčanih i materijalnih donacija, a dio u vidu povoljnih kredita koje će izdavati Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i Evropska investiciona banka i druge institucije.

Od Evropske službe za spoljne poslove juče Nezavisne nisu dobile odgovore na pitanja koja su im poslali u vezi sa sredstvima za BiH i zapadni Balkan.

Na stranici ove službe saopšteno je da je paket predložen u aprilu 2020. godine, a da je tada bilo planirano da se u ove svrhe izdvoji ukupno 20 mlrd EUR, ali je taj iznos povećan za dodatnih 16 milijardi.

Iz Delegacije EU juče je saopšteno da će u okviru projekta "Team Europa" pomoć biti pružena i medijima koji se suočavaju s posljedicama virusa korona, u cilju pravovremenog informisanja javnosti i suzbijanja širenja dezinformacija putem medija i društvenih mreža.

Istakli su da je EU uvidjela da je pandemija bila propraćena velikom količinom lažnih ili obmanjujućih informacija, uključujući pokušaje stranih aktera da utiču na EU i rasprave koje se vode u EU.

Podsjećaju da je Žozef Borel, visoki predstavnik za spoljne poslove EU, istakao da su ciljane operacije širenja uticaja i kampanje dezinformisanja dobro poznato oružje raznih spoljnih aktera.

- Nadovezujući se na rad novoosnovanog Evropskog opservatorija za digitalne medije, EU će dodatno pojačati svoju podršku organizacijama za provjeru činjenica i istraživačima. Osiguravanje slobode izražavanja i pluralističke demokratske rasprave ključan je element našeg odgovora na dezinformisanje - naglašeno je u saopštenju.

Tanja Topić, analitičarka iz Banjaluke, kaže za Nezavisne da se stiče utisak da je EU krenula u agresivniju informacionu kampanju, dijelom i da pokaže koliko daje pomoći i podrške BiH.

- Prilozi u medijima o toj podršci su sve prisutniji i sasvim je sigurno da je taktika prezentovanja pomoći i podrške posredstvom medija najbolji način da se dopre do građanina - kaže ona i ističe da bi se imidž EU u BiH time mogao znatno poboljšati, posebno imajući u vidu da se, kako je naglasila, BiH nema na koga drugog osloniti osim na EU.

- Tu dolazi do osviješćenosti stanovništva, ali da li će to pokrenuti one koji treba da provedu reforme na stvarnu akciju, sumnjam. Vidjeli smo da su se naši političari nastavili ponašati kao i prije korone. Vidjeli smo samo sagu kod raspodjele novca od MMF-a. Za reforme nam trebaju novi političari i nova matrica razmišljanja i delovanja - smatra ona.

Podsjećanja radi, od 2007. godine do danas EU je u BiH donijela 284 mil EUR u vidu grantova te 1,19 mlrd EUR kroz IPA programe 2014-2020. Od 1999. godine BiH je od Evropske investicione banke obezbijedila 2,4 mlrd EUR povoljnih kredita.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.