NavMenu

Vlasnik Zare zatvara 1.200 prodavnica širom svijeta

Izvor: Tanjug Četvrtak, 11.06.2020. 13:15
Komentari
Podeli
(Foto: Google Maps/screenshot)
Kompanija Inditex, jedan od vodećih svjetskih prodavaca odjeće, zabilježila je gubitak u prvom kvartalu 2020. i najavila plan restruktirianja od 2,7 mlrd EUR kojim se predviđa zatvaranje do 1.200 prodavnica širom svijeta.

Španska grupacija, u čijem su sastavu i prodajni lanci Zara i Masimo Duti, ima za cilj da u okviru restukturiranja poveća prodaju putem interneta za 25% u ukupnoj prodaji do 2022. godine, u odnosu na prošlogodišnji porast od 14%, piše Fajnenšel Tajms.

Vanredne mjere španske vlade zbog epidemije korona virusa primorale su desetine miliona potrošača da se preorijentišu ne samo na kupovinu osnovnih životnih namirnica putem interneta, već i drugih potrepština u posljednja tri mjeseca.

Inditex, koji je osnovao španski milijarder Amansio Ortega, planira da potroši u naredne tri godine 900 mil EUR na poboljšanje svoje IT prodaje, ali i na fizičke prodavnice koje imaju dobar promet.

- Procenjuje se da će mreža kvalitetnijih fizičkih prodavnica u kombinaciji sa mrežom IT prodavnica donijeti dugoročni godišnji rast prodaje za 4,0 do 6,0% - navodi se u saopštenju kompanije.

Ovi investicioni planovi uslijedili su nakon što je što je Inditeks u periodu od tri mjeseca, do kraja aprila, prijavio neto gubitak od 409 mil EUR u odnosu na profit od 734 mil EUR u istom periodu 2019. godine.

Prodaja je u prvom kvartalu kompanijske finansijske godine pala za 44% u odnosu na isti period godinu dana, na 3,3 mlrd EUR, pošto je zbog pandemije bilo zatvoreno gotovo 90% prodavnica Inditeksa.

Prema podacima ovog maloprodavca, sada je otvoreno 78% od 5.743 prodajnih mjesta.

Poslovne performanse su počele da se popravljaju u maju, a na tržištima koja su u prvoj nedelji juna bila potpuno otvorena, prodaja je bila manja za samo 16%. Sve prodavnice Inditexa u Španiji otvorene su od ponedeljka.

Akcije Inditeksa si ojačale u sredu na popodnevnom trgovanju na Madridskoj berzi za 2,7%.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.