NavMenu

Poslodavci i akademska zajednica u RS jačaju saradnju - Cilj tehnološki razvijenija privreda

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 11.06.2020. 10:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)Ilustracija
Stanje u privredi kada su u pitanju nauka i tehnologija trenutno nije na zavidnom nivou, te je potreban što veći broj studenata na praktičnoj nastavi u domaćim preduzećima, ali i veći broj profesora i asistenata kako bismo na kraju dobili privredu koja je tehnološki znatno razvijenija nego što je to danas.

Poručio je ovo Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, u Banjaluci nakon sastanka predstavnika poslodavaca i akademske zajednice RS, na kojem je bilo riječi o saradnji visokoškolskih ustanova sa privrednim sektorom, o deficitarnim zanimanjima i modernizaciji studijskih programa u RS.

- Sastanak je održan na našu inicijativu s obzirom na to da postoje preduzeća koja imaju želju da što bolje sarađuju s akademskom zajednicom. Ovaj sastanak smatramo početkom dobre buduće saradnje. Ozbiljne privrede nema bez nauke, a trenutno stanje privrede što se tiče nauke i tehnologije nije na zavidnom nivou - kaže Trivić, koji ističe da je primjetno da se povećava praksa studenata u privredi.

Međutim, Trivić smatra da to nije dovoljno i da se moraju značajnije pokrenuti aktivnosti kako na fakultetu, tako i kod poslodavaca.

- Naravno da nije samo problem na fakultetima, problem je i shvatanje poslodavaca da im je potrebna saradnja s akademskom zajednicom, kako bi njihovo preduzeće sutra bilo uspješnije - rekao je Trivić.

Dodao je da je interesovanje poslodavaca znatno veće nego ranije, te da je siguran da se uz finansijsku pomoć i najavljene stipendije za deficitarna zanimanja mogu obezbijediti bolji uslovi za rad studenata, ali da je uz sve to potrebno i interesovanje studenata kojeg u ranijem periodu nije bilo.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, rekao je da je cilj okupljanja privredne i akademske zajednice da vide koji su to praktični koraci koji se mogu preduzeti tokom reformskog procesa visokog obrazovanja.

- Mi u Ministarstvu i Vladi RS smatramo da ekonomskog napretka nema bez aktivne saradnje akademske i privredne zajednice, jer kao što znate ekonomija modernog doba je upravo bazirana na inovacijama, na istraživanju i upravo na saradnji između ova dva sektora - rekao je on.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, kaže da je opredijeljen da saradnja akademske i poslovne zajednice dobije obaveznu formu saradnje.

- Da bi ta praktična znanja bila što bolja i da bi bila u vremenu u kome živimo moramo imati tijesnu saradnju sa predstavnicima privrede, odnosno kompanija koje posluju na teritoriji grada Banjaluke, odnosno RS. U prethodnom periodu smo imali odgovarajuće aktivnosti u tom smislu, ali one nisu bile potpuno obavezne - rekao je Gajanin.

On kaže da će novi Zakon o visokom obrazovanju propisati obavezno praktično usavršavanje studenata koji studiraju različite studijske programe, te da će oni na taj način biti u obavezi savladati odgovarajuća praktična znanja u kompanijama. Kako Gajanin kaže, u ranije raspisanim pozivima za obavljanje prakse u kompanijama, na pojedinim studijskim programima se niko nije ni pojavio, pa se nada da će poslije obavezne praktične nastave ta praksa biti daleko veća.

- Podržavamo tu inicijativu i spremni smo da budemo brzi u usaglašavanju naših studijskih programa i svih akata koji to i regulišu. Na okruglom stolu smo čuli da naši studenti ponesu jako široko teorijsko znanje, ali su deficitarni u praktičnim znanjima. Poslodavci su iznijeli probleme da je studentima koji su završili određene studijske programe potrebno nekoliko mjeseci da se adaptiraju u određenoj kompaniji - kaže Gajanin, koji je pojasnio da se to odnosi i na tehničke, ali i na društvene fakultete jer prakse fali na svim studijskim programima.

- U posljednje tri godine udio praktične nastave značajno raste i povećan je sa 30 na skoro 50 odsto - rekao je on.

Dodao je da sve potpisnice prilikom ugovaranja praktične nastave moraju imati svoj interes, kao i sami studenti, ali da oni moraju biti svjesni da odlaskom na praksu stiču dodatne kompetencije i postaju konkurentniji na tržištu rada.

Milan Kulić, rektor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kaže da na ovom univerzitetu insistiraju da prilagođavaju svoje nastavne planove i programe evropskim univerzitetima i tržištu rada.

- Na ovom okruglom stolu smo čuli da nam nedostaju drvoprerađivači na šumarskim fakultetima, te to treba da bude pokazatelj da jedan od dva javna univerziteta u RS licencira ovaj studijski program u narednom periodu - kaže Kulić.

Sastanak su organizovali Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Unija udruženja poslodavaca RS. Na oba javna univerziteta u RS juče je raspisan konkurs za upis studenata na prvi, drugi i treći ciklus studija, a ministar Rajčević je juče pozvao buduće studente da upisuju domaće fakultete.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.