NavMenu

Indeks Heritage fondacije - BiH napravila mali pomak u ekonomskim slobodama

Izvor: Indikator Četvrtak, 11.06.2020. 09:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Bosna i Hercegovina zauzela je 82. mjesto među 180 rangiranih zemalja svijeta prema indeksu globalnih ekonomskih sloboda 2020. godine, koji je sastavila Heritage fondacija sa sjedištem u Vašingtonu, izvještava Indikator.ba.

Ocjena ekonomskih sloboda Bosne i Hercegovine je 62,6, a ukupni rezultat u odnosu na prošlogodišnje rangiranje povećan je za 0,7 bodova, pri čemu je pomogao skok u rezultatu integriteta vlade.

Bosna i Hercegovina nalazi se na 38. mjestu među 45 zemalja u regiji Europe, a njen ukupni rezultat znatno je ispod regionalnog prosjeka i približno je jednak svjetskom prosjeku.

Bodovanje Bosne i Hercegovine u indeksu započelo je 1998. godine. Od tada je zemlja ostvarila spor, ali postojani napredak. Posljednje četiri godine ekonomija je označena "umjereno slobodnom". Rast BDP-a u tom je razdoblju također bio solidan.

Glavna prepreka većoj ekonomskoj slobodi je vrlo loša izvedba pokazatelja vladavine zakona, a što uključuje vlasnička prava, pravosudnu efikasnost i integritet vlade.

- Usvajanje reformi i promjena kulture u pravosudnim i drugim vladinim institucijama ne samo da bi zemlju doveli u viši rang u Indeksu, već bi također povećali izglede za njeno pristupanje Europskoj uniji - konstatuje se u izvještaju.

Od zemalja regije, BiH je lošije rangirana od Sjeverne Makedonije koja je (na 41. mjestu) Slovenije (52.), Srbije (65.), ali bolje od Hrvatske (84.) i Crne Gore (91.).

Na vrhu liste su Singapur, Hong Kong, Novi Zeland, Švicarska, Australija i Irska, koje su jedinih šest zemalja ili teritorija u kategoriji "slobodnih" ekonomija (indeks iznad 80), a na top 10 listi pridužuju im se Britanija, Danska, Kanada i Estonija kao "uglavnom slobodne" ekonomije (indeks 70 do 80).

Na samom dnu "represivnih" ekonomija (indeks ispod 50) su Republika Kongo, Eritreja, Kuba, Venecuela i Sjeverna Koreja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.