NavMenu

OECD predviđa da će recesija na svjetskom nivou biti 6% u 2020. ako ne bude drugog talasa epidemije

Izvor: Beta Četvrtak, 11.06.2020. 14:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)Ilustracija
Organizacija za evropsku saradnju i razvoj (OECD) predviđa da će recesija na svjetskom nivou biti 6% u 2020. godini, ako pandemija korona virusa "ostane pod kontrolom", a 7,6% u slučaju drugog talasa, navodi se u juče, 9. juna, objavljenim procjenama.

OECD za 2021. godinu predviđa snažan rast od 5,2% ako pandemija bude pod kontrolom, a u slučaju drugog talasa 2,8%.

Početkom marta, kada je koronavirus već bio pogodio Kinu, ali ne i ostale velike privrede, OECD je tada i dalje računao na globalni rast od 2,4% u ovoj godini.

Bez obzira da li bude ili ne drugog talasa pandemije, "do kraja 2021. godine gubitak prihoda premašiće sve prethodne recesije u proteklih 100 godina, osim ratnih godina, sa strašnim i trajnim posljedicama po stanovništvo, preduzeća i vlade ", rekla je glavna ekonomistkinja OECD-a Lorens Bun.

- Izolacija je svuda pojačala nejednakosti među radnicima, najkvalifikovaniji koji su u stanju da rade od kuće, dok su mladi i manje kvalifikovani "često na prvoj liniji" u borbi protiv pandemije - navodi ona.

Pandemija je takođe "ubrzala prelazak sa "veće integracije" na "veću fragmentaciju" svjetske ekonomije pojavom "dodatnih ograničenja za trgovinu i investicije", rekla je Bunova.

Evrozona će posebno biti pogođena padom BDP, koji će po najboljem scenariju biti 9,1%, a u slučaju drugog talasa pad će biti do 11,5% u 2020. godini.

OECD predviđa za SAD da će pad BDP biti između 7,3% i 8,5%.

Kina čiji je rast prošle godine bio 6,1%, takođe će imati pad od 2,6%, čak i od 3,7% ukoliko epidemija ponovo bukne.

U cilju privrednog oporavka, OECD zato preporučuje jačanje zdravstvenih sistema, olakšavanje promjena profesija uz jačanje zaštite prihoda i povećanje otpornosti lanaca snabdijevanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.