NavMenu

Svaki peti korisnik bankarskog kredita u FBiH zatražio odgodu plaćanja

Izvor: biznis.ba Srijeda, 10.06.2020. 13:21
Komentari
Podeli
(Foto: Jat036/shutterstock.com)
Gotovo 20% korisnika bankarskih kredita u FBiH ili drugim riječima, svaki peti zaduženi klijent banke zatražio je moratorij zbog pandemije koronavirusa, zaključuje se iz podataka Agencije za bankarstvo FBiH.

- Do 31. maj 2020. godine, ukupan broj podnijetih zahtjeva za aktivaciju moratorija u bankama iznosio 46.571, od čega su se 43.490 zahtjeva odnosila na fizička lica, a 3.081 zahtjev na pravna lica. Od ukupnog broja zahtjeva odobren je 38.506 zahtjev, od čega se na fizička lica odnosi 36.014, a na pravna lica 2.492 zahtjeva - kažu iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Kako se navodi, u odnosu na referentne podatke o ukupnim kreditima sa 31. decembrom 2019. godine, učešće kreditnih izloženosti za koje je predat zahtjev je 19,4%, dok je učešće odobrenih zahtjeva u ukupnim kreditima 17,2%.

Ipak, bankarski krediti nisu jedini krediti za koje građani traže moratorij, tako da je ukupni udio veći.

Kada su u pitanju podaci o ukupnom broju zahtjeva za moratorij, kao i podatke o odobrenim moratorijima od strane mikrokreditnih organizacija i lizing društava, Agencija za bankarstvo FBiH trebala bi imati podatke do 15. juna kada je rok za dostavu informacija koje obuhvataju maj.


Ipak, podsjetimo da je do kraja aprila u mikrokreditnim organizacijama predano ukupno 17.733 zahtjeva za aktivaciju moratorija ili druge privremene mjere. Odobreno je 16.760 zahtjeva, od čega se na pravne osobe odnosi 358 zahtjeva, a na fizičke osobe 16.402 zahtjeva.

Prošle sedmice Agencija za bankarstvo FBiH donijela je odluku kojom je moratorij na kredite produžen za još dva mjeseca. Inače, moratorij pvobitnom odlukom trebao je da traje tri mjeseca.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.