NavMenu

Duže od sedam vijekova sir prave na isti način - Inicijativu za brendiranje sira iz mijeha proširiti na cijelu Hercegovinu

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 10.06.2020. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: Francesco de Marco/Shutterstock)
Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da Nevesinjci već više od dvije decenije rade na promociji i brendiranju svoga sira i da u toj valorizaciji već postižu uspjehe.

Nevesinjski sir iz mijeha, naime, sve više odmiče na svjetskoj ljestvici brendiranja ovog autohtonog proizvoda, pa se našao i na prvom svjetskom atlasu hrane (Taste Atlas) među 10.000 najpoznatijih autentičnih jela iz cijeloga svijeta.

- Mi smatramo da je neophodno da se inicijativa za brendiranje ovoga sira proširi na cijelu Hercegovinu pa ćemo ovo pitanje kandidovati za prvu narednu sjednicu Saveza opština i grada istočne Hercegovine, na kojoj ćemo razgovarati o mogućnostima brendiranje hercegovačkog sira iz mijeha, sa podvrstama nevesinjski, trebinjski, bilećki, gatački, ljubinjski i berkovićki sir iz mijeha, što je, po mišljenju mnogih, najbolja varijanta - kaže Avdalović.

On napominje da se sir iz mijeha, prema podacima do kojih se može doći, u Hercegovini pravi preko 700 godina i uvijek na isti način, jer ga nije moguće proizvesti industrijski, s obzirom na to da sazrijeva u osušenoj dimljenoj mješini od ovčije kože.

- Sir se najprije na temperaturi od 35 stepeni napravi od punomasnog ovčijeg i kravljeg mlijeka, koje je pomuženo neposredno nakon sirenja, a od toga sira se naprave takozvane grude, koje se zatim lome na komadiće od sedam do deset centimetara, sole se i stavljaju u ovčiju kožu, takozvani mijeh, i u njemu zatvaraju, čuvajući ga minimalno dva mjeseca da bi se što bolje odradio proces sazrijevanja - objašnjava Miroslav Glogovac iz Nevesinja, koji se proizvodnjom ovoga sira počeo baviti prije petnaestak godina.


On napominje da posebnost ovom siru daje posebna hercegovačka vegetacija, odnosno vrsta biljaka kojima se napasa ovdašnja stoka, ali i klima i ovčija mješina u kojoj se obavlja zrenje.

Dragan Brenjo, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH, kaže da je promocija tradicionalnih proizvoda Hercegovine veoma važna, a da sir iz mijeha ispunjava najstrože kriterijume za oznake porijekla, što podiže i vrijednost ove hrane.

On napominje i činjenicu da su, osim izvanrednog okusa, analize ovoga sira, koje su rađene u institutima u Banjaluci i Sarajevu, pokazale da sir koji nekoliko mjeseci odleži u mijehu ne može sadržavati ni brucelozu, niti bilo koji drugi virus.

Zato će nevesinjski sir iz mijeha, osim nevesinjskog krompira, ako proizvođači budu istrajali do kraja, dobiti zaštitu geografskog porijekla.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.