NavMenu

I RS produžava moratorij na kredite?

Izvor: Capital Srijeda, 10.06.2020. 15:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon što je Federacija BiH donijela odluku kojom se moratorij na otplatu kredita produžava za još dva mjeseca, sličan model se priprema i u Republici Srpskoj. Prema saznanjima Capitala, Agencija za bankarstvo RS priprema izmjene postojećih pravilnika kako bi građanima i pravnim licima u Srpskoj to bilo omogućeno.

Naime, izmjenama Odluke o privremenim mjerama bankama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica, predviđeno je da banka moratorij na kredit može odobriti na period do dva mjeseca nakon ukidanja stanja vanredne situacije. Do sada se moratorij mogao ugovoriti samo do kraja vanredne situacije, koja je u Srpskoj i dalje na snazi.

- Prije definisanja primjerenog modaliteta, banka može klijentu odobriti privremeni moratorijum sa maksimalnim rokom trajanja dva mjeseca nakon ukidanja stanja vanredne situacije u Republici Srpskoj ili stanja proglašenja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine u zavisnosti koji je datum posljednji, u cilju pripreme potrebne kreditne analize i utvrđivanje primjerenog modaliteta za klijenta - navodi se u izmjenjenoj odluci koju prvo mora da usvoji Nadzorni odbor agencije.


Podsjeća se, nakon što su entitetska regulatorna tijela u bankarstvu naložile bankama da zbog posljedica virusa korona, svojim klijentima odobre moratorije i odgode na kredite, upućeno je na desetine hiljada zahtjeva kako građana, tako i privrednika.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.