NavMenu

Bijeljina do kraja 2020. prvi grad sa gasom u RS - Otvorena poslovna zgrada Gas-prometa na Palama

Izvor: RTRS Srijeda, 10.06.2020. 08:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Grijanjeinvest)Ilustracija
U novootvorenom sjedištu Akcionarskog društva Gas-promet u Palama, ministar Petar Đokić i direktorka Bijeljina-gasa Blaženka Mandić potpisali su aneks Ugovora o gasifikaciji Bijeljine, do kraja godine.

Dušan Bajatović, generalni direktor preduzeća Srbijagas koje je većinski vlasnik Gas-prometa, najavio je projekte gasifikacije i u drugim dijelovima Srpske. Do kraja godine, Srbija će imati spremnu infrastrukturu i za balkanski, poznatiji kao Turski tok, izvijestio je RTRS.

Prošle godine u martu potpisan je sporazum Gas-promet i Srbijagasa, kojim je definisan kapital i utvrđen pravni status paljanskog preduzeća.

Srbijagas većinski je vlasnik sa 39,17% kapitala. Srpska ima 26,3%, a fondovi i mali akcionari raspolažu preostalim dijelom. Otvaranje nove poslovne zgrade, u koju je, uključujući kupovinu zemljišta uloženo 1,2 mil KM, još jedan je iskorak u razvoju Gas–prometa.

- Svaki napor koji čine ljude u tom smjeru vrijedan je pažnje i zaslužuje svaki oblik podrške. Gasifikacija je važan projekat u Republici Srpskoj - naglasio je Petar Đokić, ministar industrije energetike i rudarstva Republike Srpske.

Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa naglasio je da Srbija gradi planiran dio gasovoda Beograd-Banjaluka.

- Mislim da će Bijeljina biti prvi gasifikovani grad u Republici Srpskoj čim se riješe svi tehnički problemi, najkasnije do kraja septembra. Saradnja dvije vlade je na najvišem je mogućem nivou, kao i resornih ministarstava, naglasio je Bajatović.

Milomir Draganić, direktor Gas-prometa naglasio je da je gasovod kojim upravlja slobodan za sve trgovce koji imaju kupca na teritoriji BiH.Prva u Srpskoj, mogućnost korišćenja gasa u domaćinstvima, ali i u privredi imaće Bijeljina. Izgrađeno je 320 kilometara gasne mreže i spremno 500 priključaka.

- Projekat je počeo prije više od 10 godina. Očekujemo za dva mjeseca, bićemo prvi u Srpskoj - poručio je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Za gasifikaciju zinteresovani su i u Palama, zbog razvoja turizma na Јahorini i zaštite šuma.

- Nadamo se da će ovo biti inicijalna kapisla za gasifikaciju Sarajevsko-romanijske regije, Pala, Јahorine, u prilog nam ide i potreba gasifikacije Goražda - rekao je Boško Јugović, načelnik opštine Pale.

U Srbijagasu očekuju da će se i u FBiH, donošenjem zakonskih rješenja, pridružiti realizaciji Trećeg energetskog paketa. Završetkom Balkanskog toka otvaraju se i nove trase gasovoda ka BiH.

- Kada bude gasovod Beograd-Valjevo, značajno će rasteretiti pravac prema Sarajevu. Oni su tražili 350 miliona metara kubnih gasa, a možda bude i više - dodao je Bajatović.

Najveći korisnik, 70% usluga transporta paljanskog Gas-prometa fakturiše se BH-gasu, a preostalih 30% Gas Republike Srpske. Partnerskim odnosima obostrano su zadovoljni. Otvaranjem novih gasnih koridora, poput Balkanskog toka, zbog niže cijene energenta, biće zadovoljni i krajnji korisnici.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.