NavMenu

Započeti radovi na autoputu Bar-Boljare biće završeni do juna 2021. - U toku izrada projekta za dionicu od Mateševa do Andrijevice

Izvor: Mina Srijeda, 10.06.2020. 08:10
Komentari
Podeli
Autoput Bar-Boljare, odnosno njegova prva dionica od Smokovca do Mateševa, trebalo bi da bude zavšena i puštena u rad u junu naredne godine, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore, Osman Nurković.

On je u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Miluna Zogovića kada će biti završeni radovi na autoputu, kazao da je projekat počeo da se realizuje 11. maja 2015. godine, sa ugovorenim rokom realizacije od četiri godine, ali je u maju prošle godine produžen do 30. septembra ove.

- Ovaj rok je sada u skladu sa ugovorom o projektovanju i izgradnji i nije za sada produžavan u ugovornoj proceduri. Međutim, dosadašnji tempo realizacije pokazuje da svi radovi na osnovu procjene nadzornog organa ne mogu biti završeni do 30. septembra - rekao je Nurković.

Ugovoreni rok, kako je objasnio, u ovom trenutku nije ni izmijenjen niti prekoračen, a u toku su i dalje slijede propisane ugovorne procedure u kojima se pitanje kašnjenja, opravdanog ili neopravdanog, produžetka roka i sa tim povezanih pitanja, rješavaju.

- Sve navedeno je uobičajena praksa Fidic ugovora čije ishode investitor ne može prejudicirati do okončanja ugovornih procedura, koje uključuju i pravo ugovornih strana na pokretanje spora pred Komisijom za rješavanje sporova ili u krajnjem i pokretanje arbitražnog postupka pred Arbitražnim sudom trgovinske komore u Cirihu - objasnio je Nurković.

U Ministarstvu vjeruju da se, imajući u vidu stepen završenosti radova na terenu, ipak samo radi o dodatim mjesecima za završetak radova i da će prvi kilometri autoputa u Crnoj Gori biti završeni u junu naredne godine.

- Očekujemo do juna naredne godine da sve bude završeno i stavljeno u funkciju - dodao je Nurković.

Komentarišući cijenu izgradnje autoputa, Nurković je kazao da je prvobitna ugovorena cijena radova iznosila 809,57 mil EUR, dok ukupna vrijednost priloga ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo iznosi 58,4 mil EUR.

- Od tih dodatnih radova tu spada privremeno napajanje električnom energijom 8,9 mil EUR, izgradnja prve faze petlje Smokovac 30,45 miliona, izgradnja sistema za vodosnabdijevanje 14,2 mil EUR i polaganje 20 Kv kabla za trajno napajanje električnom energijom duž otvorene trase 4,8 mil EUR - precizirao je Nurković.


On je kazao i da Ministarstvo intenzivno radi na tome da se obezbijedi nastavak radova na autoputu, odnosno druge dionice koja bi išla od Mateševa do Andrijevice.

- Radimo idejni projekat za tu dionicu i studiju zaštite životne sredine. Očekujem ubrzo završetak tih poslova. Aplicirali smo kod Evropske komisije (EK) za grant od 20% od procijenjene vrijednosti te druge dionice. Očekujemo i taj dio i dalje onda da idemo u traženje modela za finansiranje - naveo je Nurković.

Prema njegovim riječima, prioritet ove Vlade jeste nastavak izgradnje autoputa, makar druge dionice.

Početkom juna je prvi čarter sa 95 radnika kineske China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja realizuje prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa, stigao u Crnu Goru, kako bi se nastavili radovi.

U narednom periodu se očekuje i povratak preostalih radnika.

Prije izbijanja epidemije koronavirusa, oko 400 kineskih radnika je otišlo u Kinu, iz koje se, zbog mjera koje su uslijedile, nijesu mogli vratiti na gradilišta u Crnu Goru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.