NavMenu

AKAZ pozvao necertifikovane apoteke na prijavu za vanjsku ocjenu

Izvor: eKapija Utorak, 09.06.2020. 14:46
Komentari
Podeli
(Foto: Novikov Alex/shutterstock.com)
Prestankom stanja prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) nastavila je planirani, ali prolongirani proces vanjskih ocjena u apotekama u više kantona.

Ovlašteni vanjski ocjenjivači agencije obavili su početkom juna vanjske ocjene u svrhu certifikacije u apotekama: PA PharmaSa, PA Pharma Viva, PA PharmPlus, PA Monis, PA Alda te PZU Magistrat u Kantonu Sarajevo, kao i PZU Ljekarne Katava u Srednjobosanskom kantonu i PA Apoteka Menta u Tuzlanskom kantonu. Na osnovu izvještaja koji vanjski ocjenjivači sačinjavaju nakon pregleda, a u skladu sa procedurom, Komisija za certifikaciju apoteka daje preporuku Upravnom odboru Agencije koji donosi konačnu odluku o certifikaciji apoteka.

Verifikacija ispunjenosti uslova prostora, opreme i kadra, odnosno generalno verifikacija i kontrola obavljanja apotekarske djelatnosti (u šta spada i ispunjenost standarda sigurnosti za apoteke na osnovu AKAZ-ovog certifikata kao dokaza) u nadležnosti je kantonalnih inspektorata i kantonalnih ministarstava zdravstva, te će AKAZ o neuspostavljanju sistema sigurnosti u apotekama redovno obavještavati resorna kantonalna ministarstvo zdravstva i nadležne inspektorate.

- Stoga pozivamo sve necertificirane apoteke da pristupe prijavi za vanjsku ocjenu u svrhu certifikacije, kako bi AKAZ po obavljenom pregledu konstatirao ispunjenost standarda sigurnosti i izdao odgovarajući certifikat. AKAZ će u cilju ubrzavanja procesa verifikacije ispunjenosti uslova prostora, opreme i kadra za osnivanje i obavljanje apotekarske djelatnosti (koja zahtjeva i dokaz o uspostavljenim standardima sigurnosti), izdavati privremene potvrde o otpočinjanju procesa uspostave standarda sigurnosti odmah po prijavi za certifikaciju svim prijavljenim apotekama koje pokrenu proces verifikacije, integralno ili za njihove unutrašnje funkcionalne ili organizacione jedinice, pred svojim resornim ministarstvom zdravstva. Predmetne potvrde inače se izdaju samo pri otvaranju (registraciji) novih apoteka praksi, a do izdavanja certifikata po obavljenom pregledu - stoji na sajtu AKAZ-a.


Kako bi priprema za vanjsku ocjenu bila uspješnija, AKAZ nudi usluge edukacije i obuke te stručne podrške na uspostavljanju sistema sigurnosti i kvaliteta u apoteci (facilitacija).

- Pozivamo vaše osoblje, prije svega vašeg koordinatora kvaliteta, članove Komisije za kvalitet ili vaše uposlenike koje odaberete, da prisustvuju namjenskim edukacijama i obuka koje organizira AKAZ, namijenjenim svom osoblju, posebno imajući u vidu da koordinator kvaliteta zbog obima posla koji iziskuje uvođenje i održavanje sistema sigurnosti i kvaliteta, kao i cjelokupni proces certifikacije/akreditacije, ne može sam da obavlja sve zadatke te stoga preporučujemo edukaciju i drugih zaposlenika - poručuju iz AKAZ-a.

Sve neophodne informacije možete dobiti na web stranici AKAZ-a na http://www.akaz.ba/apoteke

Za eventualna pitanja u vezi certifikacije i akreditacije na raspolaganju su e-mail certifikacija@akaz.ba i apoteke@akaz.ba ili broj telefona 033/771-875.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.