NavMenu

Za uplatu doprinosa u FBiH prijavilo se 175.000 radnika

Izvor: Indikator Utorak, 09.06.2020. 09:16
Komentari
Podeli
(Foto: nd3000/shutterstock.com)
Na osnovu prava sadržanih u korona zakonu, za uplatu doprinosa do sada prijavilo se oko 175.000 radnika koji nisu radili zbog pandemije koronavirusa, rekla je za Dnevni avaz Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH i predsjednica Koordinacijskog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije.

- Vlada FBiH uplatit će doprinose za sve radnike u kompanijama kojima je promet pao više od 20%. Za praćenje ovog zakona zadužena je Porezna uprava FBiH, odnosno Federalno ministarstvo finansija. Zakon važi dva mjeseca nakon prestanka stanja prirodne ili druge nesreće u FBiH, dakle do kraja jula - navela je Đapo za Avaz.

Dodala je da će se, nakon isteka ovog zakona, a ukoliko ostane sredstava, vršiti rebalans budžeta.

- Osim stabilizacijskog fonda, Vlada je predvidjela i garancijski fond, iz kojeg bi naše kompanije trebale dobiti kredite za oporavak, i to bez kamata. Ali ovo je pitanje više za ministricu finansija FBiH Jelku Miličević. Očekivala sam da će ova odluka biti usvojena ranije. Dakle, za garancijski fond koji još nije uspostavljen svu odgovornost snose ministrica finansija Jelka Milićević, kao i premijer Fadil Novalić - naglasila je Đapo.

Govoreći o najavi premijera Novalića da je u pripremi novi paket mjera, Đapo kaže da bi nova reformska agenda trebala trajati sljedeće dvije godine.


- Ona je u izradi, a prioriteti su energetika, saobraćajna infrastruktura i poljoprivreda. Radit će se posebno na jačanju našeg poljoprivrednog sektora, a u doba pandemije vidjeli smo koliko nam je to značajno. To su tri sektora koji bi trebali imati najviše javnih investicija, a što se tiče drugih sektora, i oni će imati određenu pomoć. Posebno će se nastojati da se pomogne u smislu zakonske regulative da bi se domaćim kompanijama, ali i stranim investitorima pomoglo da što prije dođu do svih potrebnih dozvola - pojasnila je.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.