Izvor: Indikator | Utorak, 09.06.2020.| 09:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za uplatu doprinosa u FBiH prijavilo se 175.000 radnika

(Foto: nd3000/shutterstock.com )
Na osnovu prava sadržanih u korona zakonu, za uplatu doprinosa do sada prijavilo se oko 175.000 radnika koji nisu radili zbog pandemije koronavirusa, rekla je za Dnevni avaz Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH i predsjednica Koordinacijskog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije.

- Vlada FBiH uplatit će doprinose za sve radnike u kompanijama kojima je promet pao više od 20%. Za praćenje ovog zakona zadužena je Porezna uprava FBiH, odnosno Federalno ministarstvo finansija. Zakon važi dva mjeseca nakon prestanka stanja prirodne ili druge nesreće u FBiH, dakle do kraja jula - navela je Đapo za Avaz.

Dodala je da će se, nakon isteka ovog zakona, a ukoliko ostane sredstava, vršiti rebalans budžeta.

- Osim stabilizacijskog fonda, Vlada je predvidjela i garancijski fond, iz kojeg bi naše kompanije trebale dobiti kredite za oporavak, i to bez kamata. Ali ovo je pitanje više za ministricu finansija FBiH Jelku Miličević. Očekivala sam da će ova odluka biti usvojena ranije. Dakle, za garancijski fond koji još nije uspostavljen svu odgovornost snose ministrica finansija Jelka Milićević, kao i premijer Fadil Novalić - naglasila je Đapo.

Govoreći o najavi premijera Novalića da je u pripremi novi paket mjera, Đapo kaže da bi nova reformska agenda trebala trajati sljedeće dvije godine.

- Ona je u izradi, a prioriteti su energetika, saobraćajna infrastruktura i poljoprivreda. Radit će se posebno na jačanju našeg poljoprivrednog sektora, a u doba pandemije vidjeli smo koliko nam je to značajno. To su tri sektora koji bi trebali imati najviše javnih investicija, a što se tiče drugih sektora, i oni će imati određenu pomoć. Posebno će se nastojati da se pomogne u smislu zakonske regulative da bi se domaćim kompanijama, ali i stranim investitorima pomoglo da što prije dođu do svih potrebnih dozvola - pojasnila je.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.