NavMenu

FERK usvojio izmjene i dopune Pravilnika za izdavanje dozvola

Izvor: biznis.ba Utorak, 09.06.2020. 10:31
Komentari
Podeli
Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK je na juče, 8. juna, održanoj redovitoj sjednici usvojila Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika za mikropostrojenja obnovljivih izvora energije u kojem su izvršene izmjene i dopune koje imaju cilj preciziranje odredbi Pravilnika radi njegovog lakšeg razumijevanja i otklanjanja svih nedoumica u vezi uvjeta po kojemu je na postojeći objekt vlasnika mikropostrojenja OIE moguće priključiti samo jedno mikropostrojenje OIE, uz poštivanje svih ostalih uvjeta koje mikropostrojenje OIE mora ispunjavati.

Usvojen je i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika za izdavanje dozvola u kojemu se dopunjuju odredbe o dodatnim dokumentima uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE, a sukladno kojoj u dodatne dokumente spada i kopija katastarskog plana, priopćeno je iz FERK-a.

Slijedom navedenog dopunjuju se i odredbe o kriterijima za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE. Također, mijenjaju se odredbe koje se odnose na obvezu imatelja dozvole na poštivanje pravila i propisa. Brisane su i odredbe koje se odnose na obvezu imatelja dozvole da izvrši demontažu i uklanjanje svih objekata i opreme i zemljište i/ili objekt vrati u prvobitno stanje sukladno Zakonu o električnoj energiji u FBiH, a koja je propisana kao uvjet kod dozvole za rad za proizvodnju i distribuciju električne energije, te prethodne suglasnosti za izgradnju izravnog voda.

Tim pravilnikom su, kako je priopćeno, također izmijenjene i dopunjene obveze imatelja dozvole kod dozvole za distribuciju električne energije, dozvole za opskrbu električnom energijom I. reda i II. reda, koje se odnose na obračun i fakturiranje distribucijske mrežarine, odnosno isporučene električne energije, te obveze prema korisnicima distribucijske mreže, odnosno kupcima električne energije, te drugim sudionicima na tržištu električne energije.

FERK je na osnovi provedene analize, na jučerašnjoj sjednici odobrio i Plan razvitka i izgradnje distribucijske mreže za 2020. godinu Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Eko energetika iz Sarajeva obnovilo je dozvolu za rad za proizvodnju električne energije u proizvodnom objektu solarna fotonaponska elektrana u općini Foča. Također, dozvola za proizvodnju električne energije izdana je firmi Auto start Mostar-Sjever za solarnu fotonaponsku elektranu na području Mostara, navedeno je iz FERK-a.


Također, dvije dozvole za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE izdane su firmi Soldo mont iz Posušja, za dva proizvodna objekta na području općine Posušje.

Na sjednici je odlučeno da se u postupak opće rasprave upute dva nacrta dozvola za rad za proizvodnju električne energije. Riječ je o dvije solarne fotonaponske elektrane na području općine Grude, a podnositelji su Proizvodnja električne energije BIK – Grude, vl. Božo Krstanović i Proizvodnja električne energije AV SUN – Grude vl. Marina Marijanović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije

Vlada RS usvojila izmjene Zakona o deviznom poslovanju - Dozvole za mjenjačke poslove izdavaće Agencija za bankarstvo

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, koji će biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Kako se navodi u saopštenju Vlade, brojni su razlozi za donošenje ovih izmjena i dopuna zakona, a prije svega radi unapređenja funkcionisanja tržišta i tržišne konkurencije, unapređenja postupka licenciranja mjenjača i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.