Izvor: Beta | Ponedjeljak, 08.06.2020.| 14:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vijetnam ratifikovao sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Faberr Ink/shutterstock.com)
Vijetnam je danas ratifikovao sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom koji će, kako se očekuje, podstaći proizvodni sektor i izvoz zemlje koja se oporavlja od pada ekonomije izazvanog pandemijom korona virusa.

Poslanici su odobrili sporazum pošto su se prvi put od početka pandemije sastali u Narodnoj skupštini. Ugovor je potpisan u Hanoju u junu prošle godine, a Evropski parlament ga je ratifikovao u februaru.

Kada stupi na snagu narednog mjeseca, EU će ukinuti 85% carina na vijetnamsku robu, postepeno smanjujući ostatak u narednih sedam godina. Vijetnam će ukinuti 49% uvoznih carina na izvoz iz EU, a ostatak će postepeno ukidati u periodu od najviše 10 godina.

Primena sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Vijetnama "ne može da dođe u boljem trenutku za Vijetnam koji je na putu ekonomskog oporavka poslije višemjesečnog zatvaranja zbog covid-19", rekao je ekonomista Pam Či Lan, bivši savjetnik nekoliko vijetnamskih premijera.

Vijetnamu je prioritet bilo javno zdravlje i bezbjednost od trenutka kada je koronavirus buknuo u Kini. Zatvorio je granicu sa Kinom u januaru, a sa ostatkom svijeta u februaru, i uveo strogi karantin koji je trajao do kraja aprila. Oštre mjere su doprinjele da se u Vijetnamu zarazi samo nešto više od 300 ljudi, bez ijednog smrtnog slučaja i bez novozaraženih skoro dva mjeseca, ali zato su ograničenja kretanja robe i ljudi pogodili proizvodni sektor.

Pandemija je otkrila nedostatke u proizvodnom sektoru, jer i ako su fabrike u Vijetnamu bile bezbjedne za otvaranje, one nisu mogle da rade, jer nabavljaju sirovine iz Kine, posebno za velike izvozne proizvode u tekstilnoj industriji, obući i elektronici.

- Covid-19 je Vijetnamu dao tešku lekciju o zavisnosti od Kine. Takođe je pokazao da i druge zemlje, uključujući EU, trpe negativne posljedice zbog prevelikog oslanjanja na Kinu u lancu proizvodnje, pa Specijalni trgovinski sporazum sa EU dolazi u pravo vrijeme kada su sve strane shvatile da treba da promjene lanac snabdjevanja i učine ga raznovrsnijim - rekao je Lan.

Poslije trenda preseljenja proizvodnje iz Kine u druge zemlje, ubrzanog prvo kinesko-američkim trgovinskim ratom, a zatim covidom-19, očekuje se da će sporazum povećati konkurentnost Vijetnama u privlačenju investitora.

Vijetnam je drugi najveći trgovinski partner EU u jugoistočnoj Aziji, sa trgovinskim prometom koji je prošle godine dostigao 56 mlrd USD, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.