Izvor: eKapija | Nedjelja, 07.06.2020.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koje važne infrastrukturne projekte želi Kanton Sarajevo kreditirati kod EIB-a?

(Foto: glen photo/shutterstock.com)
O kreditiranju velikih infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevo od Evropske investicijske banke (EIB) sa šeficom Ureda i predstavnicom EIB-a za BiH i Crnu Goru Sandrine Frisciom razgovarali su u petak, 5. juna, premijer KS Mario Nenadić te ministri finansija i saobraćaja u Vladi KS Jasmin Halebić i Adi Kalem, prenosi sajt Grada Sarajeva.

Na prvom zajedničkom radnom sastanku urađena je analiza dosadašnjih kreditnih aktivnosti između KS i EIB-a, a koji obuhvata nekoliko pokrenutih velikih infrastrukturnih projekata te se govorilo i o mogućim novim zajedničkim projektima.

Prema riječima premijera Nenadića, za kreditiranje izgradnje pruge Ilidža - Hrasnica planirano je zaduženje kod ove banke od 15 mil EUR, kao i 5 mil EUR za sanaciju i rekonstrukciju trolejbuske mreže, dvije vučne podstanice prema Vogošći te još 5 mil EUR za nabavku trolejbusa za Vogošću. U ovom paketu nalaze se sredstva za nastavak radova na južnoj longitudinali.

Na sastanku je bilo riječi i o izgradnji tramvajske pruge prema Dobrinji i Šipu te projektu e-mobilnosti, odnosno nabavci autobusa na električni pogon.

- Razgovaralo se i o mogućem kreditiranju žičare Hrasnica - Igman i žičare stadion Koševo – Nahorevska brda. To su dugoročni projekti koje tek želimo kandidovati za kreditiranje - naglasio je ministar saobraćaja Kalem.

Također, aktuelan je kredit EIB-a i EBRD-a od 20 mil EUR za nabavku tramvaja. Prema riječima Kalema, izbor dobavljača očekuje se početkom novembra. Ministarstvo saobraćaja je dostavilo sve neophodne dokumente, studije izvodljivosti i ekonomske opravdanosti te završava izradu potrebne tenderske dokumentacije.

Predstavnica EIB-a je istakla da se mandatno pismo za kreditiranje mora potpisati na Vijeću ministara BiH, jer se država zadužuje za ova sredstva. Također, u julu ove godine planirano je zasjedanje Odbora EIB-a kada bi se mogle znati odluke banke o finansiranju spomenutih projekata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.