Izvor: Klix | Subota, 06.06.2020.| 08:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počelo asfaltiranje tunela Vranduk, završetak radova do kraja juna

(Foto: David Tadevosian/shutterstock.com)
U tunelu Vranduk protekle noći počelo je asfaltiranje kolovoza od Zenice ka Doboju, a predstavnik nadzornog tima radova u tunelu Vranduk II Mirza Bišćević je kazao kako će biti ispoštovano obećanje da će tunel biti pušten u funkciju do kraja juna.

Nakon skoro dvije godine počeli su završni radovi u tunelu Vranduk II koji podrazumijevanju asfaltiranje kolovoznih traka, farbanje zidova tunela te postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije te ventilatora.

Bišćević je u ranijim izjavama za Klix.ba kazao da su u ovom tunelu uz brojne komplikacije završeni veoma zahtjevni radovi te da je bilo puno lakše napraviti novi nego rekonstruisati postojeći tunel.

Podzemne vode, nestrpljivi vozači te uporedo gradnja servisnog tunela, a na kraju i dostavljanje opreme, otežalo je i prolongiralo završetak radova. Ipak, Bišćević je kazao da se radi 24 sata dnevno.

- Ispunit ćemo dato obećanje da će radovi biti završeni do kraja juna. Sinoć smo počeli s postavljanjem asfalta u tunelu zbog čega je totalna obustava saobraćaja u večernjim satima, odnosno od 21 do 5:30 sati ujutro. Naime, radi se o takvom asfaltu da moramo obustaviti saobraćaj te tri noći raditi na asfaltiranju čitave dionice tunela - kazao je Bišćević.

Dodao je kako je duž čitavog tunela postavljena rasvjeta te da će ona u narednom periodu biti poboljšana. Nakon asfaltiranja uslijedit će farbanje zidova tunela, postavljanje semafora i svjetlosne vertikalne signalizacije te ocrtavanje horizontalne signalizacije. Posljednji u tunelu će biti postavljeni ventilatori.

Izgradnja servisnog tunela još traje i trajaće i po završetku radova u tunelu II zbog čega će i dalje u večernjim satima na snazi biti obustava saobraćaja kroz tunel Vranduk II, a tokom dana će se odvijati dvosmjerno.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.