Izvor: eKapija | Petak, 05.06.2020.| 15:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisani sporazumi za jačanje energetske saradnje Srbije i Mađarske

Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto razgovarali su danas, 5. juna u Budimpešti o realizaciji dogovora o jačanju saradnje dveju zemalja u oblasti energetike.

Antić je prenio da su danas u Budimpešti potpisana i dva dokumenta koji predstavljaju kamen temeljac za saradnju energetskog sektora, odnosno energetskih kompanija.

Memorandume o razumijevanju između elektroenergetske kompanije (MVM Magyar) i EPS-a i Srbijagasa potpisali su generalni direktor MVM - Gjorgi Koborm, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministar je ocijenio da je današnji dan strateški važan za saradnju energetskih kompanija iz Mađarske i Srbije i građane, i konstatovao da se dvije zemlje nalaze u najboljoj fazi svojih političkih, privrednih i prijateljskih odnosa.

On je istakao da su Srbija i Mađarska najznačajniji partneri u energetskom sektoru i da se planira više zajedničkih projekata u narednom periodu, što će biti u interesu celog regiona.

- Dogovorili smo se o tome da i naše kompanije rade na povećanju kapaciteta elektroenergetske interkonekcije, i to će biti važan korak - rekao je Anić i podsetio na to da Mađarska ima snažan nuklearni sektor i ozbiljne proizvođače energije, uključujući obnovljive izvore energije.

Prema njegovim riječima, Srbija ima jak termosektor i snažne hidrokapacitete, segmente koje druga strana nema i koji mogu dobro da se ukomponuju i da u budućnosti zajednički balansiramo, što će predstavljati dodatnu vrijednost za Srbiju i Mađarsku.

- Planiramo i zajednički ćemo razmatrati projekte u trećim zemljama. Postoji realna mogućnost da EPS i MVM zajednički nastupaju na projektima u regionu i to će biti takođe jedan od prioriteta, a očekujemo dosta i od saradnje te mađarske kompanije i Srbijagasa - rekao je Antić.

Što se tiče gasovoda, ministar je ocijenio da su obje zemlje dosta uradile da bi se projekat realizovao i da Srbija dobije sigurno dodatno snabdijevanje i cijeli region.

U fazi smo kada možemo da kažemo da smo prešli veliki dio puta i da ulazimo u završni dio projekta, podvukao je Antić i dodao da će do kraja godine srpski dio gasovoda biti u potpunosti završen i da će Srbija biti spremna da preuzme gas iz Bugarske i isporuči ga Mađarskoj.

Sve će to dati novi kvalitet u regionu i sugurno snabdijevanje gasom, kao i sigurnost da se privrede mogu dalje razvijati, poručio je on.

Sastanak je održan na inicijativu mađarske strane, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, a u cilju realizacije dogovora o jačanju saradnje Srbije i Mađarske u oblasti energetike.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.