NavMenu

E-trgovinu čeka svijetla budućnost - Visa omogućava još jednostavniju kupovinu kroz sistem "Click to Pay"

Izvor: Promo Petak, 05.06.2020. 13:29
Komentari
Podeli
(Foto: vasabii/shutterstock.com)
Mala i srednja preduzeća su tokom pandemije pretrpjela velike finansijske gubitke i važno je da im se omogući brz i efikasan prelazak na internet poslovanje kroz digitalnu transformaciju, koju je kriza značajno ubrzala, smatra potpredsjednik Visa Solutions za CISSEE region, Oleksandr Yablunivskyy. On je bio jedan od govornika na panelu Digital Transformation koji se održao u okviru FinConf konferencije.

Riječ je o najprestižnijem događaju u Jugoistočnoj Evropi posvjećenom inovacijama i trendovima u finansijskom sektoru. Stručnjak iz kompanije Visa zahvalio se na učešću na konferenciji, pohvalio organizaciju događaja i osvrnuo se na uticaj virusa COVID-19 na pružanje finansijskih usluga.

- Primjetan je značajan pad F2F plaćanja u inostranstvu, ali istovremeno i ubrzani napredak digitalizacije i e-trgovine, što utiče na razvoj privrede u gotovo svim regionima, a posebno na lokalnom nivou. Ljudi su neko vrijeme bili u karantinu i imali su priliku da se bolje upoznaju sa online kupovinom, pa su čak i namirnice i lijekove nabavljali putem e-trgovine. Ovo predstavlja važan podsticaj za male i srednje trgovce da u svom poslovanju prihvate digitalne tehnologije.

- Smatram da postoje načini da se novoformirane navike održe. Za početak, trebalo bi više da ulažemo u finansijsku pismenost i edukaciju potrošača, kako bi online kupovinu obavljali na bezbjedan način i bez straha. Takođe, fokus naše kompanije u narednim mjesecima biće podrška malim i srednjim preduzećima, budući da su ona tokom pandemije pretrpjela velike finansijske gubitke. Trebalo bi da pronađemo način koji će da im omogući brz i efikasan prelazak na digitalno poslovanje. U ovoj oblasti postoje brojne prilike i različita rješenja, ali najvažnije je da preduzetnicima pružimo pomoć u pojednostavljenju plaćanja prilikom e-trgovine - istakao je Yablunivskyy.

On je dodao su posvećeni podršci malim i srednjim preduzećima i lokalnim zajednicama, kao i da su pokrenuli niz inicijativa kako bismo im tokom narednih nedjelja i mjeseci omogućili napredak u daljem razvoju e-trgovine.

- Visa fondacija objavila je programe pomoći u ukupnoj vrijednosti od 210 miliona dolara. Prvi paket u iznosu od 10 miliona dolara namijenjen je humanitarnim organizacijama koje su na prvoj liniji borbe protiv virusa COVID-19. Drugi program je petogodišnji, strateški projekat vrijedan 200 miliona dolara, usmjeren na preduzeća i na unapređenje ekonomskog statusa žena. Danas, više nego ikada, moramo da intenziviramo našu podršku malim firmama jer su one kičma ekonomije.

Oleksandr Yablunivskyy (Foto: FinConf)Oleksandr Yablunivskyy
Yablunivskyy ističe da je veoma važno da nova rješenja u oblasti e-trgovine budu osmišljena tako da potrošač bude na prvom mjestu i da tu vidi značajne šanse za napredak.

- Kada je riječ o korisničkom iskustvu, treba da uzmemo u obzir čitav proces, počevši od želje za online kupovinom. Kod kupaca se često javljaju nedoumice zbog bezbjednosti podataka, te se naša kompanija trudi da kupovinu na internetu učini sigurnom i jednostavnom. Iz tog razloga, naš pristup zasnovan je na tokenizaciji i plaćanju bez prisustva platne kartice (CNP), čime se lični podaci zamjenjuju tokenima prilikom e-trgovine, što je mnogo sigurnije za skladištenje i upotrebu. Visa je na novim tržištima počela da primjenjuje međunarodni standard - Secure Remote Commerce (SRC) koji omogućava jednostavno online plaćanje pri kupovini - Click to Pay.

Poručuje da će se u budućnosti više posvetiti rješenjima koja su pogodna za potrošače i koja im omogućavaju jednostavne transakcije, poput F2F plaćanja.

- Sa druge strane, ako želimo da mala i srednja preduzeća usvoje inovativne načine prodaje, moramo prvo da ih upoznamo sa marketingom, kao i načinom na koji internet i aplikacije funkcionišu. Postoji mnogo načina za to – predstavljanje različitih rješenja i tržišta, kao i pojednostavljenje načina plaćanja samo su neki od njih. Mislim da e-trgovinu čeka svijetla budućnost, a ove dramatične promjene daće nam dodatan podsticaj za digitalnu transformaciju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.