NavMenu

Prvi put konkursi za sufinansiranje filmskog scenarija u RS

Izvor: Nezavisne novine Petak, 05.06.2020. 12:46
Komentari
Podeli
(Foto: ktsdesign/shutterstock.com)
Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić izjavila je da je ministarstvo u petak, 5. juna, raspisalo javne konkurse za sufinansiranje javnih potreba u kulturi u 2020. godini, za što će biti izvojeno 730.000 KM.

Trivić je navela da su konkursi raspisani u deset linija, koje se odnose na izdavačku djelatnost, književnost, vizuelne i multimedijalne umjetnosti, zaštitu i promociju kulturnog nasljeđa, pozorišne i filmske djelatnosti, kao i muzičke i muzičko-scenske umjetnosti.

- Tu je i sufinansiranje projekata kulturno-umjetničkih društava i ansambala narodnih igara i pjesama, te sufinansiranje projekata kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina. Konkursi ostaju otvoreni 30 dana - rekla je Trivić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je navela da su prvi put ove godine raspisani javni konkursi za sufinansiranje projekata razvoja filmskog scenarija u Republici Srpskoj i za program rada reprezentativnih strukovnih udruženja u Srpskoj.

- Izbor projekata obavljaće se na osnovu Pravilnika o sufinansiranju javnih potreba u kulturi Republike Srpske. U proteklom periodu dosta smo radili na tome da pokušamo da podignemo standarde programa iz oblasti kulture i da podržimo najbolje među njima - dodala je Trivić.

Prilikom izbora projekata, istakla je ona, vodiće se računa o tome koja su udruženja stekla status reprezentativnog strukovnog udruženja, za što je Ministarstvo odvojilo poseban budžet, te ko predstavlja reprezentativna udruženja u kulturi Srpske.

- Pripremali smo i sam registar umjetnika i stručnjaka u kulturi, te u ovom trenutku imamo 140 prijavljenih umjetnika i 40 stručnjaka u kulturi - rekla je Trivić.

Ona je dodala da je Ministarstvo prosvjete i kulture izradilo projekat kategorizacije kulturno-umjetničkih društava, tako da imaju društva od republičkog značaja, te ona od lokalnog značaja i ostali.

- Zbog situacije izazvane virusom korona, vodili smo računa o tome da dio manifestacija kulturno-umjetničkih društava nije održan i da ne znamo šta nas očekuje u kasnu jesen, tako da ćemo dio sredstava usmjeriti u izradu koreografija i nabavku nošnji - napomenula je Trivić.

Ona je navela da neće biti umanjena ni podrška manifestacijama i festivalima.

Trivić je zahvalila svim radnicima u kulturi na radu tokom pandemije virusa korona, ističući da su se mnoge ustanove kulture povezivale sa publikom putem interneta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.