Izvor: eKapija | Subota, 06.06.2020.| 13:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako poslije korona krize - Ugledni stručnjaci predstavili mjere za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije FBiH

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
Predstavnici inicijative za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije BiH "Mi to možemo" prezentirali su u četvrtak, 4. juna, Vladi FBiH akcioni plan i strateške smjernice za prevazilaženje ekonomske krize u BiH.

Članovi delegacije koji su tokom pandemije zajedno sa još 20-ak domaćih eksperata iz različitih oblasti, pripremili sveobuhvatan dokument za prevazilaženje krize – Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke, Nedim Uzunović, generalni direktor Bosnalijeka, Rusmir Hrvić, predsjednik AS Holdinga i Sanel Kusturica, predsjednik Uprave Sparkasse Bank, predstavili su u četvrtak Koordinacionom odboru za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH, kratkoročni i dugorični plan za oporavak ekonomije.

U ime Vlade FBiH sastanku su prisustvovali članovi Koordinacionog odbora za stablizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH kojeg čine federalni ministri Jelka Milićević, Edita Đapo, Amir Zukić i Šemsudin Dedić.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, prenosi Radioilijas.ba.

- Ova inicijativa je pokret za razvoj domaće proizvodnje i domaćih proizvoda oko koje želimo okupiti sve zainteresovane bez obzira na političku i etničku pripadnost kako bismo radili za naše opće dobro. Pandemija je pokazala da se možemo osloniti samo na vlastite resurse i da se sve ekonomije zatvaraju. U ovom dokumentu, koji smo ponudili Vladi Federacije, na 90 strana, nalazi se i presjek našeg trenutnog ekonomskog stanja, kao i kratkorični i dugoročni planovi za pokretanje ekonomije BiH. Naša zemlja trenutno se nalazi u nezavidnoj poziciji. Naime, BiH uvozi tri puta više prehrambenih artikala i četiri puta više lijekova nego što ih izvozimo. Deficit lijekova iznosi 700 mil KM, dok se deficit prehrambenih proizvoda mjeri u milijardama KM. Takva strukturalna pozicija BiH mora se promjeniti radi samoodrživosti naše ekonomije - naglašava Bukvić.

Prema njegovim riječima, dokument koji je prezentiran Vladi FBiH nudi konkretna rješenja oko toga koje industrijske sektore treba odmah ojačati kako bi se lakše prebrodila kriza pandemije.

- Ponudili smo kratkoročne i srednjoročne mjere, koje je potrebno poduzeti kako bi BiH postigla viši nivo samoodrživosti. Potrebno je napraviti brze promjene i pokrenuti inicijative koje trebaju biti usklađene sa strateškim pravcem i razvojnim ciljevima države BiH, a ujedno je potrebno razmisliti i kako postaviti novi pravac za otporniji održivi ekonomski razvoj - pojašnjava Bukvić.

Predstavnici Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH, podržali su inicijativu "Mi to možemo" i dogovoren je nastavak komunikacije u cilju provođenja predloženih mjera za jačanje ekonomije BiH.

Inicijativa simboličnog naziva "Mi to možemo" okupila je ugledne stručnjake iz različitih oblasti koji su na volonterskoj osnovi pripremili ključne smjernice za prevazilaženje ekonomske krize u kojoj se BiH, kao i sve svjetske ekonomije, zatekle pod uticajem pandemije.

Inicijativa, između ostalog, ukazuje na nužnost pružanja veće podrške razvoju novih biznisa, digitalizaciji, stvaranju pretpostavki za izgradnju efikasnih proizvodnih klastera u domenu prehrambenog sektora, uključujući i podršku startap biznisima. Inicijativa predlaže konkretna rješenja i ukazuje na konkretnu metodologiju kako ubrzano implementirati strukturalne reforme koje će unaprijediti poziciju BiH, njen kreditni rejting, privući investicije i ubrzati njen ekonomski razvoj. U izradu dokumenta bili su uključeni i uspješni Bosanci i Hercegovci u svijetu koji su prenijeli iskustva iz Njemačke, Singapura, Hong Konga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Amerike….

- Ono što je važno da BiH ima potencijala koje do sada uopće nije adekvatno koristila, kao što su prirodni resursi, te ogroman ljudski potencijal – znanje iskusnih ljudi, inovativnost i energiju mladih, ali i potencijal dijaspore. Vjerujem da istrajnim radom na zajedničkom blagostanju za sve građane BiH možemo uspjeti i izrasti u stabilnu ekonomiju sa dobrim izgledima za ubrzan rast - zaključio je Bukvić, saopćeno je nakon sastanka, prenio je Radioilijas.ba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.