Izvor: BHRT | Petak, 05.06.2020.| 12:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prestaje da važi uredba o kontroli cijena u RS

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske donijela je 4. juna, u Banjaluci, Uredbu o prestanku važenja Uredbe o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području ovog entiteta, a uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Osim toga Vlada je utvrdila Uredbu o dodjeli sredstava privrednim subjektima radi saniranja posljedica pandemije virusa korona za mjesec april 2020. godine.

- Cilj donošenja Uredbe je pružanje podrške privredi radi očuvanja zaposlenosti kod poslovnih subjekata i preduzetnika koji imaju pad poslovnog prihoda koje su uzrokovane pandemijom virusa korona. Ovom uredbom utvrđuju se korisnici, uslovi, kriterijumi i druga pitanja od značaja za dodjelu sredstava za mjesec april za poslovne subjekte i preduzetnike koji su djelimično prestali sa radom ili su imali smanjen obim poslovanja - saopšteno je iz Vlade RS-a.

Navodi se da djelimični prestanak s radom podrazumijeva prestanak rada određenog broja radnika, dok smanjen obim poslovanja podrazumijeva pad poslovnog prihoda u mjesecu aprilu 2020. godine u iznosu od najmanje 20% u odnosu na promet iz aprila 2019. godine.

- Postupak dodjele sredstava sprovodi nadležno ministarstvo, s obzirom na oblast poslova koju obavlja i to na osnovu zahtjeva koji su Poreskoj upravi RS uputili privredni subjekti i prijave na internet stranici registra šteta. Odobrena sredstva isplaćuju se iz sredstava Kompenzacionog fonda RS na broj žiro-računa poslovnog subjekta ili preduzetnika - navodi se u saopštenju.

Utvrđen i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o privatizaciji državnih stanova, po hitnom postupku čime se produžava rok za zaključenje ugovora o otkupu državnih stanova sa 30. juna 2020. godine na 30. jun 2025. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.