NavMenu

U planu osnivanje Hemijskog parka Prahovo na 115 hektara - Prva faza mogla bi da privuče 30 stranih investitora i uposli 2.000 radnika

Izvor: eKapija Petak, 05.06.2020. 08:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije priprema izgradnju Hemijskog parka Prahovo, a projekat podrazumijeva prvu fazu razvoja kompleksa ukupne površine od 115 hektara sa izgradnjom prateće infrastrukture, saošteno je poslije prvog sastanka radne grupe. Godišnji prihodi parka se procjenjuju na okvirno 1 mlrd EUR, od čega bi približno 90% činio izvoz.

- Prahovo je prepoznato kao lokacija sa izuzetnim geostrateškim i logističkim potencijalom, posebno kada su u pitanju lučka i željeznička infrastruktura, imajući u vidu direktan pristup lokacije međunarodnom plovnom putu na Dunavu i željezničkoj mreži Srbije - navodi se na sajtu Vlade.

U neposrednoj blizini se nalazi i Evropski koridor četiri, koji saobraća kroz Bugarsku i Rumuniju.

- S obzirom na to da u ovom dijelu Evrope ne postoje hemijski parkovi, očekuje se velika zainteresovanost investitora kako iz Evropske unije, tako i iz Kine i Indije. Kako je regija istočne Srbije, u kojoj se Prahovo nalazi, slabije industrijski razvijena, ovaj projekat ima veliki značaj za cijelu zemlju - dodaju iz Vlade.

Očekuje se da bi već prva faza mogla da privuče do 30 stranih investitora, što bi direktno uposlilo, prema sadašnjim procjenama, do dvije hiljade, a indirektno još dvije do tri hiljade radnika.

Veći dio hemijskih komponenti i sirovina bi se proizvodio u Srbiji, tako da bi hemijski park doprinio razvoju hemijske industrije Srbije u cjelosti.

Procjena je da bi realizacija ovog projekta utrostručila budžet grada Negotina, dok bi svakako najznačajnija beneficija izgradnje Hemijskog parka Prahovo bila sprečavanje migracije ljudi iz ovog kraja Srbije. U okviru Radne grupe će se pratiti i realizacija projekta gasifikacije istočne Srbije, koja je izuzetno važna za ovaj dio naše zemlje, i posebno za Hemijski park Prahovo, kao i za ostatak industrije ovog dijela Srbije.

- Sve investicije koje će se realizovati u skladu su sa najvišim ekološkim standardima i međunarodnim konvencijama i podrazumijevaće, između ostalog, izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, saobraćajno opremanje lokacije, proširenje kapaciteta luke Prahovo - navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.