Izvor: eKapija | Četvrtak, 04.06.2020.| 13:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Toyota Motor Europe postavlja vjetroturbine i solarne panele u centrali kompanije u Briselu

Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Kao dio neprestanih aktivnosti u Evropi u prelasku svog poslovanja na čistu i obnovljivu energiju, Toyota Motor Europe (TME) uložila je u dvije nove tehnologije za proizvodnju električne energije na licu mjesta, u svom sjedištu u Briselu.
.
Naime, Toyota je nedavno postavila vjetroturbinu ispred svojih zgrada, koristeći pionirsku tehnologiju, a 1.400 solarnih panela postavljeno je na krov Toyotinog postprodajnog centra na istoj lokaciji.

TME je prva kompanija na području Brisela koja je postavila vjetroturbinu u privatnom vlasništvu na svojoj lokaciji te, uz ukupan kapacitet od 10 kW, može da proizvede do 24 MWh godišnje. Napredna konstrukcija vjetroturbina odlikuje se vertikalnim krilima koja omogućavaju efikasno "hvatanje" vetra iz svih smjerova, kao i inovativnim završnim slojem, po uzoru na krila sove, radi smanjenja buke. Uz to, s obzirom na visinu od samo 23 metra, izbjegnuta je opasnost od uticaja na rad obližnjeg aerodroma Zaventem, navodi se na sajtu Toyote.

Korišćenje snage vjetra samo je dio plana TME-a jer je proizvodnja obnovljive električne energije kompanije dodatno pojačana ugradnjom 1.400 fotonaponskih panela, maksimalnog kapaciteta 460 kWp. Očekuje se da će ovaj niz panela obezbijediti 360 MWh godišnje.

Inače, čista energija visoko je na listi Toyotinih prioriteta u Evropi već nekoliko godina, što je rezultovalo 100% obnovljivom električnom energijom za sve evropske operacije u 2019. godini. Ove dvije nove instalacije u Briselu nastavak su strategije kompanije za povećanje proizvodnje vlastite obnovljive električne energije na Toyotinim lokacijama, koje se nadovezuju na prethodna slična ulaganja na drugim lokacijama u Evropi (solarni paneli u TPCE, solarni paneli u TMUK, solarni zid u TMMF, vjetroelektrana u Zeebrugge, solarni paneli u Toyotinom logističkom centru u Madridu).

Tokom posljednjih pet godina, TME je na svojim lokacijama preduzeo sveobuhvatan program obnove radi poboljšanja energetske efikasnosti, uključujući ugradnju LED rasvjete, obnovu klimatizacije i novi sistem upravljanja zgradama. Time je postignuto ukupno smanjenje potrošnje električne energije za 35%, sa 5 GWh na 3.3 GWh godišnje. A, zahvaljujući najnovijim inicijativama, TME će sada moći na licu mjesta da proizvoditi više od 10% svojih godišnjih potreba za električnom energijom, navodi se na sajtu Toyote.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.