NavMenu

Predstavljena veb aplikacija TvojCO2.ba - CO2 kalkulator

Izvor: itbase.ba Četvrtak, 04.06.2020. 13:26
Komentari
Podeli
(Foto: tvojco2.ba/screenshot)
Od danas imate mogućnost saznati više o utjecaju kojim djelujete na okoliš upotrebom nove UNDP veb aplikacije koju je razvila kompanija App Impact.

Emisija ugljika ima drastične posljedice na globalno okruženje. Kao društvo, moramo biti svjesni koliku emisiju ugljen dioksida stvaramo koristeći različite izvore. Pored toga, sve relevantne institucije moraju se ujediniti u edukaciji građana svojih zemalja o negativnom utjecaju emisije CO2.

Kompanija App Impact je predstavila veb-aplikaciju TvojCO2.ba, razvijenu u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH i UNDP-ovim akceleratorom.

TvojCO2.ba je prvi kalkulator CO2 za Bosnu i Hercegovinu, izgrađen u skladu s raspoloživim resursima, uključujući faktore emisije i relevantnu statistiku. Korištenjem kalkulatora TvojCO2.ba, građani i organizacije mogu izračunati emisije ugljen dioksida koje proizvode i saznati više o pozitivnom utjecaju koji mogu izvršiti na okoliš.

Osnovni cilj platforme je podizanje svijesti pojedinaca i organizacija o njihovom doprinosu emisijama plinova, s obzirom da javnost obično podcjenjuje njihov doprinos zagađenju zraka i klimatskim promjenama. Uz to, platforma će omogućiti UNDP-u BiH da stvori internet tržište koje će stimulisati ulaganja u "kompenzacijske" emisije (aktivnosti koje uklanjaju stakleničke plinove iz atmosfere, poput pošumljavanja i mjera energetske učinkovitosti).

App Impact tim sa zadovoljstvom doprinosi rješenju koje će pomoći našoj zemlji da ostvari SDG (Cilj održivog razvoja) 13: Poduzeti hitne mjere za borbu protiv klimatskih promjena i njenih utjecaja.

Vjerujemo da svi mogu doprinijeti mijenjanjem sitnica koje se svakodnevno rade. Započnite već danas i pridružite nam se u pozitivnom utjecaju na okoliš!

Kalkulator je dostupan putem linka www.TvojCO2.ba

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.