NavMenu

Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti

Izvor: Indikator Četvrtak, 04.06.2020. 09:16
Komentari
Podeli
(Foto: Lena Wurm/shutterstock.com)
Duhan sorte "hercegovački ravnjak" upisan je u međunarodni registar imena porijekla, čime je dobio zaštitu izvornosti, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.

Kako su u srijedu priopćili iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH sa sjedištem u Mostaru, hercegovački duhan je registriran u skladu sa Lisabonskim aranžmanom za zaštitu imena porijekla i njihovom međunarodnom registriranju.

- Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom geografskog porijekla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može biti temelj buduće uloge hercegovačkog duhana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura navodi se u priopćenju Instituta.

Nositelj prava na ime porijekla je udruga Duvan Hercegovački Ravnjak iz Gruda. Hercegovački duhan tako je postao jedan od 13 proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom u Bosni i Hercegovini, a uz hercegovački med jedini koji ima ime Hercegovine u predmetu zaštite.

Duhan, od kojeg je sitnim rezanjem pravi ''škija'' za pušenje, proizvodi se na području Hercegovine od 17. vijeka. O tome svjedoči i hitoričar Hrvoje Mandić u širokobriješkom časopisu Vitko.

Po njegovim navodima prometno opadanje levantske trgovine natjeralo je Mletačku Republiku da 1670. potraži bliže veze s turskim zemljama u unutrašnjosti Balkana. Smatra se da je dolinom Neretve duhan unesen u Hercegovinu. Na brzi razvoj uzgajanja duhana utjecale su pogodne klimatske prilike, obradivo tlo i niska nadmorska visina.

Brojni su zapisi o snalažljivosti hercegovačkih proizvođača duhana koji su ga švercovali u unutrašnjost zemlje kako bi uspjeli prehraniti svoje porodice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.