Izvor: Klix | Srijeda, 03.06.2020.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pri kraju pripremni radovi za izgradnju Bloka 7 Tuzla vrijedni skoro 19 mil KM

Ilustracija
Ilustracija (Foto: mihalec/shutterstock.com)
Elektroprivreda BiH je početkom novembra 2019.godine, započela pripremne radove za izgradnju zamjenskog Bloka 7 u TE Tuzla.

Uprkos pandemiji koronavirusa, radovi nisu obustavljeni, zbog čega će svi zadani rokovi biti ispoštovani. Vrijednost pripremnih radova je 18,9 miliona KM, a izvođač je domaći konzorcij, koji čine kompanije ITC Zenica, Integral Inženjering Banja Luka i Prijedor putevi.

- Do sada smo završili u potpunosti nasipanje i nivelaciju terena, a trenutno se radi na izvođenju obodnih kanala i kanala otpadnih voda. Radi se i ograda oko gradilišta koja će ujedno biti i ograda budućeg Bloka 7 - navodi Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije i dodaje:

- Za sve ove radove predviđeni rok je novembar 2020.godine, ali mi očekujemo, prema sadašnjoj dinamici, da će ti radovi biti završeni i nešto ranije. U svakom slučaju, onaj obim poslova koji je potreban za sam početak izgradnje od strane kineskih partnera je završen. Onog trenutka kada oni budu mogli doći u BiH, mi ćemo moći predati spremno gradilište.

Tuzlanski Blok 7, snage 450 MW električne i 270 MW toplotne energije, najveći je poslijeratni projekat Elektroprivrede BiH i jedna od najvećih investicija u našoj zemlji. Blok 7 će graditi Kineski konzorcij China Gezhouba Group Company Limited Peking (lider Konzorcija) i Gedi - Guandong Electric Power Design Institute (član Konzorcija). Posao je ugovoren po principu "ključ u ruke", a planirani rok za izgradnju Bloka 7 je 56 mjeseci.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.