NavMenu

TE Ugljevik u 2010. godini očekuju velika ulaganja u modernizaciju bloka elektrane: Za obnovu sistema 50 mil. KM

Izvor: Glas Srpske Petak, 29.01.2010. 10:08
Komentari
Podeli

Termoelektranu "Ugljevik" u ovoj godini očekuju velika ulaganja u modernizaciju sistema, da bi bio obezbijeđen rad ovog elektroenergetskog objekta u sljedećih 30 godina, za šta će biti izdvojeno 50 miliona maraka.

Direktor Rudnika i termoelektrane "Ugljevik" Anto Gajić kaže da u ovoj godini planiraju više projekata u vezi sa modernizacijom, povećanjem pouzdanosti i dugotrajnosti rada termoelektrane.

"Osim rekonstrukcije kotla, koji je već ugovoren i za šta dijelovi polako pristižu iz Rusije, u ovoj godini planiramo obnovu rashladnog tornja, linije otpadnih voda i šestkilovoltnog postrojenja. Takođe planiramo da uvedemo automatiku bloka te uradimo kapitalni remont generatora i turbine", istakao je Gajić uz napomenu da u "Ugljeviku" planiraju da polovinu novca obezbijede iz sopstvenih sredstava, a drugi dio povoljnim kreditima Svjetske banke.

Da bi proizvodnja struje bila sigurna u sljedeće tri decenije, pored ulaganja u modernizaciju bloka elektrane, potrebno je obezbijediti nesmetanu i kvalitetnu proizvodnju uglja, resursa bez kojeg nema proizvodnje struje. Zato u ugljevičkom Rudniku i termoelektrani planiraju da nastave da nabavljaju rudarsku mehanizaciju, ali i da otvore novi površinski kop.

"Planiramo da u ovoj godini nabavimo još po dva bagera i buldožera, četiri rudarska kamiona "damper" i još neku sitniju mehanizaciju. Ova mehanizacija će biti kontinuirano nabavljana, jer nema bolje investicije od ulaganja u nabavku sopstvene mehanizacije", kaže Gajić.

Da bi osigurali proizvodnju uglja, u RiTE "Ugljevik" planiraju da otvore novi površinski kop Ugljevik - Istok, za šta je već potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije, da bi se mogao utvrditi opšti društveni interes radi eksproprijacije domaćinstava na tom području.

"Prema detaljnim istraživanjima, područje Ugljevik - Istok ima dokazane rezerve od 53 miliona tona uglja, što bi, sa ovakvom potrošnjom Termoelektrane, bilo dovoljno za proizvodnju struje više od 30 godina", pojasnio je Gajić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.