Izvor: eKapija | Srijeda, 03.06.2020.| 12:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Lokom udvostručio proizvodnju organske hrane na padinama Mojmila - U 2020. planiraju i proizvodnju vlastitog rasada sezonskog cvijeća

(Foto: pilipphoto/shutterstock.com)
Osim podrške poljoprivrednim proizvođačima, posebno onima koji su odlučili baviti se poljoprivrednom proizvodnjom, Općina Novi Grad, putem JP Lokom veliku pažnju posvećuje i organskoj proizvodnji.

Još 2017. godine, preduzeće Lokom je uz podršku Vlade Švajcarske, na padinama Mojmila, uspostavilo proizvodno – edukacioni poligon urbane poljoprivrede, gdje je na površini od 10 duluma zasnovana proizvodnja maline, a u plastenicima površine oko 700 m2 proizvode se razne povrtlarske kulture.

Kupci su vrlo brzo nakon pokretanja ovog projekta prepoznali razliku između organski proizvedene hrane, i onih proizvoda koji se mogu kupiti na pijacama i policama supermarketa, i upravo veliki interes građana za kupovinom i konzumiranjem domaćih proizvoda, rezultirao je proširenjem proizvodnih kapaciteta novim plastenicima i površinama na otvorenom.

Od ove godine poljoprivredna proizvodnja je proširena na oko 700 m2 dodatnog prostora kada je u pitanju plastenička proizvodnja i proizvodnja rasada sezonskog cvijeća.

Proljetna sjetva je već završena, u plastenicima su već zasađene određene sorte paradajza, krastavaca, paprike i patlidžana, a proizvodne površine su gotovo udvostručene, proizvodnja je proširena i na otvoreno polje, te je na lokalitetu u Bojniku zasađeno blizu deset duluma krompira, tako da će građanima biti na raspolaganju i organski uzgojeni krompir, ističe se na sajtu Općine Novi Grad Sarajevo.

- Dosadašnja proizvodnja bila je bazirana na oko 700 m2 zaštićenog prostora, a od ove godine, proizvodne površine su gotovo udvostručene tako da ćemo moći proizvesti znatno veće količine organski zdravih poljoprivrednih proizvoda. Značajno je povećana i plastenička proizvodnja, sa dodatnih 600 m2 plasteničkog prostora, a u pripremi je i plastenik u kojem će se od narednog proljeća krenuti sa proizvodnjom vlastitog rasada sezonskog cvijeća - ističe Adnan Šabanović iz preduzeća Lokom, zadužen za organsku proizvodnju.

On pojašnjava da organska proizvodnja nije samo proizvodnja bez vještačkih đubriva i hemikalija, nego se ona bazira na organskim principima uzgoja, a JP Lokom posjeduje i certifikat za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje.

Svježe, tek ubrano povrće, uzgojeno na prirodan način, bez upotrebe bilo kakvih pesticida i umjetnih gnojiva, kao i prethodnih godina, građani će moći kupovati upravo na proizvodno-edukativnom poligonu na Mojmilu, ali i u Bosanskoj tržnici na Dobrinji, a ovi proizvodi i dalje će se moći naći na prodajnom mjestu kod sportske dvorane Dobrinja, s obzirom da je potražnja zaista velika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.