NavMenu

Evropska komisija povećava IPA fondove za zemlje Zapadnog Balkana

Izvor: Indikator Srijeda, 03.06.2020. 08:47
Komentari
Podeli
(Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)
Evropska komisija predlaže povećanje pretpristupnih IPA fondova za zemlje Zapadnog Balkana u narednom budžetu EU i priprema ekonomski plan za region, izjavio je u Briselu komesar za proširenje Oliver Varhelji, predstavljajući vanjskopolitički finansijski plan Unije.

- Za zemlje Balkana i Tursku u novom budžetu predviđeno je 14,5 mlrd EUR pretpristupne pomoći, u odnosu na 11,7 milijardi koliko je izdvojeno u periodu od 2014. do 2020. godine - izjavio je Oliver Varhelji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa visokim predstavnikom Žozepom Boreljom i komesarkom Jutom Urpilainen, prenosi RTS.

Varhelji je saopštio i prijedlog Evropske komisije da se iz sadašnjeg budžeta izdvoji dodatna milijarda eura koju bi zemlje u susjedstvu EU i Zapadni Balkan mogli da koriste za saniranje ekonomskih posljedica pandemije.

- Sve to omogućiće nam da na jesen izađemo sa značajnim ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan, da počnemo da radimo na povezanosti u oblasti energije, transporta, na zelenoj agendi, kao i da uključimo region u digitalnu agendu EU i približimo ga što više ekonomiji EU - izjavio je Varhelji.

Odgovarajući na pitanje o riziku da daleko veći iznosi za oporavak od posljedica epidemije namijenjeni zemljama članicama dodatno prodube ekonomski jaz između Zapadnog Balkana i evropskog prosjeka, Varhelji kaže da Evropska komisija želi da postigne suprotno.

- Želimo upravo da spriječimo širenje ekonomskog jaza i zato smo od samog početka pomagali saniranje ekonomskih posljedica. Dopuna sadašnjeg budžeta, povećanje IPA fonda i uključivanje Zapadnog Balkana na vrlo konkretan način u plan za ekonomski oporavak ide u tom pravcu - rekao je Varhelji.

Komesar za proširenje je naglasio da je cilj ekonomskog i investicionog plana, koji će Evropska komisija predstaviti na jesen, upravo da se smanji i potpuno nadoknadi zaostatak Zapadnog Balkana za prosjekom EU.

- Naravno, situacija je drugačija kad ste članica EU, jer onda možete da računate na punu solidarnost svih ostalih članica. Koliko razumijem, to je jedan od razloga zašto zemlje Balkana žele da budu dio EU - zaključio je Varhelji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.