NavMenu

U pripremi gradnja još jednog hotela sa 5 zvjezdica na Luštici - Kompleks Marina Hotel imaće depadanse, penthaus vilu, bazene, wine bar...

Izvor: eKapija Srijeda, 03.06.2020. 08:25
Komentari
Podeli
(Foto: Opština Tivat/Elaborat/Screenshot)
U okviru kompleksa Luštica bay u planu je gradnja još jednog hotela visoke kategorije, a Sekretarijat za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj u Opštini Tivat stavilo je na javni uvid elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za planirani hotel Marina.

- Naselje Luštica bay naselje obuhvata 700 hektara prvoklasne lokacije na crnogorskoj obali, uz korišćenje punog potencijala neposredne blizine međunarodnog aerodroma Tivat. Dizajnirano da se neprimjetno uklopi u prirodno okruženje, naselje će postati dom za više hiljada stanovnika. Unutar parcele UP 75, Marina Hotel je kompleks pozicioniran u središtu, sa pogledom na jadransku obalu. Kao dio šire zajednice Luštica Bay-a, hotel se prirodno širi u skladu sa integrisanim razvojem naselja, sa svojim sobama i pratećim sadržajima raspoređenim preko brežuljaka na terenu, kreirajući destinaciju za istraživanje - piše u elaboratu.

Kako se navodi, istočno od lokacije na kojoj će se graditi hotel nalazi se šetalište uz obalu, marina, hotel Chedi i stambeni objekti, dok je prema zapadu područje još uvek neizgrađeno, stvarajući prirodno okruženje za rizort.

- Sa sjeverne strane parcela je ograničena regionalnom saobraćajnicom MR 2, koja prolazeći preko poluostrva Luštica povezuje područje tivatske opštine sa područjem hercegnovske opštine - stoji u planu.

Dalje se navodi da će se hotelski kompleks graditi u fazama.

- Izgradnja će početi nultom fazom, odnosno pripremnim radovima koji obuhvataju iskope, obezbjeđenje temeljne jame i radove na deminiranju. Radovi se nastavljaju sa sledećom fazom koja podrazumijeva izgradnju glavnog hotelskog objekta, recepcije i lobija, kao i izgradnju 17 depadansa sa smještajnim jedinicama i pentahaus vile. U okviru ove faze biće izgrađena i garaža sa uslugom "valet parkiranja", neophodne tehničke prostorije, kao i trafostanicu za snabdijevanje električnom energijom cjelokupnog Marina Hotel kompleksa, zajedno sa dizel električnim agregatom - stoji u planu.

U okviru druge faze planirana je gradnja dodatnih sedam depadansa sa smještajnim jedinicama, glavni bazen sa površinama za odmor, restoran, glavna kuhinja sa prostorijama za osoblje i zonom za istovar/utovar robe. Druga faza podrazmijeva i izgradnju parking garaža, fitnes kluba sa sportskim programima i spa bazen sa pratećim sadržajima.

- Treća faza izgradnje Marina Hotel kompleksa podrazumijeva izgradnju objekta sa salama za sastanke i priredbe i kazina - piše u ELaboratu.

Kompleks je sastavljen od individualnih objekata koji između sebe kreiraju prostore i urbane džepove koji su međusobno povezani mrežom internih pješačkih staza. Na ovaj način se, kako stoji u planu, formiraju kvalitetni prostori i putanje za pješake.

- U prizemlju glavnog hotelskog objekta smještena je ulazna lobi zona za doček gostiju i posetilaca, a služiće kao centralno čvorište za odvojene depadanse. Ovaj prostor čine recepcija i lobi bar zajedno sa raznim neformalnim zonama za sedenje i odmor. Lobi se nastavlja dalje do glavnog hotelskog restorana koji poslužuje tri obroka dnevno i do internacionalnog restorana, sa kojima su povezane pripadajuća kuhinja i prateće prostorije. Glavni parking za 30 vozila se nalazi u garaži na nivou ispod. Hotel pruža uslugu valet parkinga, pa tako gosti neće imati pristup garaži - navodi se.

Uz parking, na ovom nivou se nalaze "back of house" prostorije koje opslužuju ovaj objekat.

- Wine bar i kids club sa svojim pratećim prostorijama se nalaze na ovoj etaži, orijentisani prema moru. Ulaz za goste i posjetioce u ova dva kluba je sa spoljašnje strane - piše u planu.

U Elaboratu se navodi da je planirano da se u 25 objekata na parceli nađe oko 200 hotelskih soba i apartmana.

- Sve jedinice imaju prilično velike unutrašne i spoljašnje prostore orijentisane prema zalivu. Ovi objekti spratnosti P+1 i P+2, pored tipskih smještajnih jedinica sadrže i hodnike, stepeništa, prateće tehničke prostorije i ostave sa malim liftovima za hranu i posuđe. Objekti spratnosti P+2 imaju i putničke liftove - stoji u dokumentu.

U okviru prve faze planirano je 292 kreveta, raspoređenih u 132 smještajne jedinice u 17 depadansa.

- Od toga je 16 apartmana podijeljeno na šest jednosobnih i 10 dvosobnih apartmana. Svaka jedinica ima terasu ili balkon. Ovdje je planirana i izdvojena penthaus vila postavljena uz zapadnu granicu parcele sa privatnim terasama, bazenom i pogledom na more sa brežuljka - piše u planu,

Kako se navodi, u depadansima su predviđene dvije pristupačne smještajne jedinice za osobe sa invaliditetom i 18 jednostavno prilagodljivih jedinica, sve u okviru prve faze kompleksa.

Kada je riječ o arhitekturi, oblikovanje objekata unutar parcele zasnovano je na prirodnom karakteru lokacije, regionalnom arhitektonskom i kulturnom nasleđu i postizanju projektovanih standarda luksuznog rizorta.

- Pri dizajniranju i oblikovanju treba primijeniti savremene i tradicionalne elemente lokalne arhitekture Bokokotorskog zaliva, u pogledu ekološki prihvatljivih i prirodnih materijala. Inspirisana kontekstom, arhitektura je zasnovana na jednostavnim formama i tradicionalnim građevinskim materijalima koji sadrže krovove pokrivene crijepom, lokalni kamen, škure i detalje istovremeno prihvatajući savremeni pristup sa velikim prozorima i terasama za bolju interakciju sa okolinom - stoji u Elaboratu.


S obzirom na to da se kompleks nalazi na živopisnom poluostrvu Luštica, između mora i jako pošumljenih brda Crne Gore, atmosfera koju stvara dualitet dviju geografskih zona imala je snažan uticaj na oblikovanje pejzaža ovog kompleksa.

- Pejzaž održava što je više moguće prirodni karakter koji se danas nalazi u njemu, sa ciljem da sačuva i obnovi autohtone biljke. Cilj je očuvanje biodiverziteta i ekosistema, smanjenje upotrebe vode, ograničavanje upotrebe pesticida, korišćenje lokalno prepoznatih biljaka i materijala iz lokalnih izvora, uz minimalne potrebe za održavanjem.

U sklopu uređenja terena se nalazi niz manjih platoa i dvorišta, od kojih su neki referenca na tradicionalno guvno, sa kamenim popločanjem i karakterističnim stablom drveta u središtu.

- Namjera je da dizajn bude u savremenom i modernom stilu, sa akcentom na vrhunski turizam, a opet da crpi inspiraciju iz rustičnih i tradicionalnih karakteristika okoline. Marina Hotel će biti mesto gdje se možete "ponovo povezati sa prirodom". Shodno tome, da bi se stvorio neprekidan niz površina koje se nastavljaju jedna na drugu, pažljivo je osmišljena strategija popločavanja koja obuhvata široku paletu visokokvalitetnih materijala i zanimljivu ponudu oblika i tekstura.

Strategija ozelenjavanja jeste stvaranje zelene oaze i arhitekture koja je "utopljena" u zelenilo. Za sadnice su birane vrste koje su komplementarne sa aktivnostima u zonama u kojima će se nalaziti i koje ističu različite segmente pejzažnog uređenja ali birane tako da na kraju ipak stvaraju jednu homogenu sliku i oplemenjuju prostor pejzažnog uređenja.

U elaboratu se ističe i da je kompleks opremljen svim neophodnim instalacijama: elektroenergetskim, telekomunikacionim i signalnim instalacijama, vodovodnim i kanalizacionim sistemima kako za fekalnu tako i za atmosfersku kanalizaciju, sistemima za klimatizaciju i grijanje, liftovima - kako putničkim tako i servisnim.

- Svi instalacioni sistemi su projektovani tako da kapacitetom i vodovima mogu zadovoljiti odgovarajuće i nesmetano korišćenje objekata u skladu sa zahtevima nadležnih institucija - navodi se.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.