NavMenu

Nastavljeni radovi u poslovnoj zoni Sadnice u Banovićima - Uskoro početak izgradnje kanalizacije i puteva

Izvor: eKapija Utorak, 02.06.2020. 15:08
Komentari
Podeli
(Foto: mariait/shutterstock.com)
Općina Banovići zvanično je počela izgradnju distributivnog cjevovoda pitke vode sa kojeg će se vodom snabdijevati potrošači u poslovnoj zoni Sadnice. Projekat obuhvata izgradnju vodovodne mreže od rezervoara u mjesnoj zajednici Stražbenica do Poslovne zone u Banovići Selu ukupne dužine 1.920 metara.

Poslovna zona bit će priključena na gradski rezervoar neposredno ispod rezervoara u Stražbenici gdje će biti izgrađen priključni šaht preko kojeg će biti omogućena regulacija potrošnje i raspodjele vode po potrošačima. Prilikom razmatranja izbora trase kojom će Poslovna zona biti napajana vodom, izabrana je kraća trasa distributivnog cjevovoda.

Lokalna zjednica za ovaj projekat je izdvojila oko 125.000 KM sa PDV-om, saopšteno je na opštinskom sajtu.

- Izgradnja poslovne zone Sadnice jedan od strateških projekata lokalne zajednice na kojem se intenzivno radi dvije godine. Došli smo do konkretnih aktivnosti u smislu izgradnje komunalne infrastrukture, kojom ćemo obezbijediti najbolje uslove za izgradnju poslovnih objekata u okruženju. U proteklom mjesecu počeli smo izgradnju vodovodne mreže u poslovnoj zoni, a sada evo i distributivnog cjevovoda. Uz poštivanje ugovora, nadamo se da će izvođači posao obaviti na vrijeme, kako bi se prodaja zemljišta i izgradnja poslovnih objekata nastavila - ističe načelni Midhat Husić.

U narednom periodu planiran je početak izgradnje kanalizacione mreže, te putne infrastrukture na području poslovne zone. Implementacijom ovih infrastrukturnih projekata, Općina Banovići će stvoriti najpovoljnije uslove za izgradnju poslovnih objekata i razvoj privrede u okruženju. Kako je istakao načelnik Husić, prioritet lokalne zajednice je upravo izgradnja poslovne zone i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta, što prati i Općinsko vijeće svojim odlukama kojima je osigurano nekoliko pogodnosti za investitore.

Između ostalog, predviđen je povrat na uložena novčana sredstva na ime naknande za obračunatu rentu i naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u rasponu od 30% do 100% plaćene naknade, što zavisi od veličine objekta koji se gradi. Takođe, investitori imaju pravo na oslobađanje od plaćanja obaveza na ime komunalne nakande na period od pet godina, a pomenutom Odlukom je predviđeno da se mogu utvrditi i drugi načini i vrste podsticaja za pojedinačne parcele koje budu predmet prodaje.

Poslovna zona Sadnice obuhvata područje neposredno uz lokalni put Banovići–Banovići Selo površine 240.750 m2, a nosilac svih aktivnosti na uspostavljanju i aktiviranju poslovne zone je Općina Banovići.

U Poslovnoj zoni planirana je izgradnja objekata koji su namijenjeni za različite proizvodne, obrtničke, zanatske, trgovinske i poljoprivredne djelatnosti, na ukupno 45 parcela. Cijena zemljišta iznosi 11,50 KM po m2 a do sada su prodate dvije parcele ukupne površine od 4.069 m2.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.