Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 02.06.2020.| 10:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS nema gdje da plasira viškove mesa - Potrebno da se uključe državne institucije

(Foto: Mehmet Cetin /shutterstock.com)
Imamo tržišne viškove junetine, svinjetine i jagnjetine, te je, u cilju zaštite domaće proizvodnje, neophodno uvesti prelevmane na uvoz, a višak mesa pokušati izvesti.

To su neke od poruka iznesenih na nedavno držanom sastanku u Privrednoj komori RS, na kojem su se okupili primarni proizvođači iz oblasti stočarske proizvodnje, prerađivači te predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Cilj sastanka je, kako je rečeno, da se pokuša napraviti iskorak u traženju rješenja kako pomoći primarnim proizvođačima, a pritom obezbijediti i zadovoljavanje interesa mesoprerađivača.

- U okruženju, a prvenstveno u EU, nagomilane su velike zalihe mesa, koje mogu značajno uticati na pad cijena na domaćem tržištu, što bi sigurno primarne proizvođače dovelo u poziciju da se proizvodnja svede na minimum, odnosno da se ugrozi ponuda u narednoj godini - rekao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, dodajući da je zato neophodno doći do najkvalitetnijih rješenja.

Ocijenio je da se moramo oslanjati na domaću proizvodnju, a da bismo je imali, neophodno je jasno definisati pod kojim uslovima će ona funkcionisati da bi bili zadovoljeni interesi i onih koji se tim bave, i države i stanovništva.

Mladen Stojanović, predstavnik resornog ministarstva, rekao je da, kada je riječ o animalnoj proizvodnji, postoje određeni tržišni viškovi te problem njihovog plasmana.

- Trenutno imamo tržišne viškove kada je u pitanju juneće meso. Kada je riječ o živoj junadi, prema našoj procjeni, u pitanju je oko 5.000 do 6.000 grla. Imamo nešto svinja te imamo jagnjećeg mesa. Treba očekivati da će naša diplomatsko-konzularna mreža proraditi da bismo ovaj dio koji se odnosi na crveno meso, jagnjeće meso, možda plasirali vani, a kada je u pitanju svinjsko meso, da ga pokušamo poslati u okruženje, zemlje CEFTA, a prije svega mislim na Crnu Goru - precizirao je Stojanović.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kazao je da je ovo možda i posljednji momenat kada treba preduzeti određene mjere kako bi se zaštitila domaća proizvodnja te da se vještački razjedinjeni stavovi prerađivača i primarnih proizvođača konačno približe.

- Činjenica je da imamo prekomjeran uvoz te da bez nivoa državnih institucija, koje kontrolišu uvoz i izvoz, odnosno graničnu službu, ne možemo ništa bitnije postići - rekao je Marinković.

Neophodno je, kako je dodao, uvesti mjere zaštite domaće proizvodnje, primarno u ovom momentu kada je u pitanju svinjsko i juneće meso, ali i mjere zaštite gotovih proizvoda.

- Mi mislimo da će odavde prioritetno apel biti upućen Savjetu ministara, odnosno Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, da izađu konačno sa mjerama zaštite domaće proizvodnje, a jedna od mjera koja je predložena jeste uvođenje kvota, odnosno prelevmana za gotove proizvode - naveo je Marinković.

Nemanja Vasić, vlasnik Mesne industrije Trivas Prnjavor, kazao je da je rješenje na dva mjesta - jedno je Vlada RS, a drugo Savjet ministara BiH.

- Vlada RS može da bude faktor koji će regulisati ponudu i potražnju svojim podsticajima. Savjet ministara može da potegne one mjere koje su u njegovoj nadležnosti, a to je da zaštiti domaće tržište, ne samo sirovinske baze, nego i gotovih proizvoda - naveo je Vasić.

Dodao je da je činjenica da postoje ugovori sa zemljama EU, odnosno CEFTA.

- Ali prilika je da se u ovo vrijeme virusa korona, kada je ugrožena proizvodnja, po onome što je po tim ugovorima moguće, uvedu određene mjere privremenog karaktera, da se uvedu prelevmani, kako na uvoz sirovina, tako i na uvoz gotovih proizvoda - rekao je Vasić.

Predrag Miličić, direktor Agreksa iz Donjeg Žabara te predsjednik Udruženja zajednica živinara RS, kazao je da su i primarni proizvođači i prerađivači na istoj vatri.

- Mislim da se mi generalno u BiH, odnosno RS, nedovoljno bavimo rješavanjem privredne problematike, da kod nas još prevlađuje mišljenje da se ništa ne isplati raditi, da je to lakše kupiti, da to drugi ljepše spakuju i donesu na naše police. Mi podržavamo akciju "Kupujmo domaće" - naveo je Miličić te dodao da se u RS može proizvesti kvalitetno i zdravo meso.

Ova sjednica Grupacije Uzgoj stoke, proizvodnja i prerada mesa - mesna industrija, koja djeluje u okviru Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije Privredne komore, nije završena do zaključenja ovog broja Nezavisnih, tako da konačni zaključci nisu bili poznati.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.