Izvor: eKapija | Utorak, 02.06.2020.| 09:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Napravljen prvi digitalni blizanac u Srbiji - Štedljiva uzdanica 4. industrijske revolucije (FOTOVIDEO)

(Foto: TeamCAD)
Kompanija TeamCAD napravila je prvog digitalnog blizanca u Srbiji - istovetnu kopiju postojećeg ili projektovanog objekta u digitalnom formatu, koja se u građevinskoj industriji koristi za izračunavanje cjene održavanja različitih komponenti, sistema, sklopova i objekata, tako što se na njihovim replikama u digitalnom formatu rade različite simulacije pojava i procesa koje bi se dešavale i na postojećim objektima.

Digitalni blizanac napravljen je za tržni centar SAD NOVI BAZAAR u centru Novog Sada, kojim upravlja Mat-real Estate, dio novosadske kompanije Matijević.

Kako za eKapiju kaže Slobodan Lazić, direktor konsultantske kuće TeamCAD koja se bavi implementacijama najnovijih Autodesk BIM, GIS, Plant3D, CAD, Data Management rješenja, digitalni blizanac predstavlja jednu od uzdanica četvrte industrijske revolucije i sve su očigledniji potencijal i uštede koje takav pristup donosi.
(Foto: TeamCAD)

- Najuopštenija definicija digitalnog blizanca je da je to "digitalna replika fizičkih podataka, procesa, sistema i digitalna simulacija stvarnosti, koja može biti korišćena u različite svrhe". Mnogi BIM (Building Information Modeling) specijalisti će prepoznati da se BIM model može lako smjestiti u kontekst digitalnog blizanca, što i nije tako daleko od istine. Hronološki gledano, BIM model se može posmatrati kao sam početak generisanja digitalnog blizanca, tj. kao njegova polazna tačka. Međutim, BIM model ne može u potpunosti zadovoljiti zahtjeve koji se stavljaju pred model digitalnog blizanca, koji mogu biti simulacija životnog ciklusa zgrade, različite vrste simulacije proizvodnog procesa u industriji, simulacija ponašanja zgrade tokom požara, evakuacija ljudi tokom požara, simulacija testova sudaranja u automobilskoj industriji, kretanje čestica i njihovo ponašanje tokom kretanja itd – ističe Lazić.

Prema njegovim riječima, tehnologija digitalnih blizanca objedinjuje sve dostupne informacije iż BIM modela, tako da simulacije treba posmatrati kao jedan od alata tehnologije digitalnih blizanca.

- Važno je spomenuti da alati digitalne simulacije omogućavaju tehnologiji digitalnih blizanaca primjenu ne samo u građevinskoj industriji, već u različitim granama industrije - avioindustriji, brodogradnji, kod procesnih linija i industrijskih postrojenja, praktično svuda gdje je potrebno izvršiti simulacije prirodnih procesa i uticaja iż realnog svijeta u digitalnom svijetu, gdje procese i uticaje iż prirode zamijenjujemo alatima digitalnih simulacija – kaže naš sagovornik, dodajući da se digitalni blizanci mogu koristiti za objekte koji su predmet izrade ili izgradnje i na objekte koji su već izrađeni.
(Foto: TeamCAD)

Objašnjavajući tehnologiju izrade digitalnog blizanca, Lazić napominje da BIM model može biti više ili manje uspješno urađen na različitim platformama, ali da bi cijeli proces bio zaokružen, digitalni blizanac, podaci i procesi koje sadrži, moraju biti dostupni svim zainteresovanim stranama (vlasnicima objekta, firmama koje se bave održavanjem objekta, grupi koja iznajmljuje prostor, zainteresovanim klijentima...).

- U slučaju TeamCAD-a, platforma za izradu digitalnih blizanaca je uvijek Autodesk Revit, dok nam Autodesk platforma BIM360 omogućava međusobnu saradnju, a našim klijentima konstantan uvid u napredovanje i kontrolu nad projektom. Ovo je prvi put da je cijeli proces zaokružen, gdje je na kraju digitalni blizanac predat u formi web aplikacije. TeamCAD web aplikacija na kojoj je moguće pristupiti digitalnom blizancu se oslanja na relativno novu Autodesk Forge tehnologiju. BIM 3D model je preveden iz Autodesk Revit-a sa svim informacijama, dok je ostatak aplikacije programiran u JavaScript programskom jeziku, oslanjajući se na jQuery, Bootstrap, Node, Node express itd. Uz pomoć ponuđene web aplikacije, moguće je pristupiti digitalnom blizancu iz bilo kog modernijeg internet pretraživača, a preporuka je da to bude Google Chrome.

Na pitanje zbog čega digitalni blizanac do sada nije napravljen u Srbiji, Lazić kaže da je u pitanju nova tehnologija:

- Ne može se reći da je teško napraviti i održavati 3D model digitalnog blizanca, ali u pitanju je nova tehnologija koja zahtjeva ekspertizu iz različitih oblasti kao što su: inženjersko znanje i iskustvo, napredno poznavanje BIM tehnologija, CFD analize, web programiranje, Dynamo i Python programiranje, poznavanje rada sa bazama podataka i obrade podataka, Internet of things, izrada VR animacija i drugo.
(Foto: TeamCAD)

Lazić ističe da Team CAD ima dosta upita za slične projekte digitalnih blizanaca, uglavnom iz inostranstva.

- Kod nas se ova oblast tek razvija i očekujemo da će i naši investitori uskoro pokazati interesovanje za ovakav način vođenja i održavanja projekata i postojećih objekata i prepoznati sve benefite i uštede koje im tehnologija digitalnih blizanaca donosi investitorima. U tom smislu smo u proteklom periodu stavili akcenat na različite edukativne sadržaje poput serije tekstova o tehnologiji digitalnih blizanaca na našem sajtu, kao i webinare i različite panel diskusije sa potencijalnim klijentima – kaže sagovornik eKapije.

Govoreći o daljim poslovnim planovima TeamCAD-a, Lazić navodi da su je planu razvoj novih funkcija i mogućnosti na platformi Autodesk Forge i povezivanje sa rješenjima za održavanje objekata (Facility Management) kao što su Autodesk BIM360 Ops i drugi.

- Redićemo i na razvoju naših, ali i integracija sa već postojećim Facility Management rješenjima, kao i na povezivanju sa 3d modelima koji se koriste u drugim industrijskim granama i oblastima: mašinska industrija, niskogradnja, procesni inženjering, GIS itd... – zaključuje Lazić.

B. Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.