Izvor: RTS | Utorak, 02.06.2020.| 08:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Kragujevcu urađena operacija tumora plućnog krila, rezom iz trbuha

Ilustracija (Foto: shutterstock.com )
U Kliničkom centru Kragujevac urađena je operacija tumora plućnog krila, rezom iz trbuha. To je korak dalje u primjeni minimalno invanzivne hirurške procedure. Poslije operacije, pacijent se dobro osjeća.

Umjesto standardne video-asistirane hirurške procedure, dio plućnog krila, prvi put u Srbiji i regionu, uklonjen je na potpuno nov način.

- Specificnost je u tome što se rez ne pravi na zidu grudnog koša, već se pravi praktično u gornjem dijelu trbuha, ispod donjeg dijela grudne kosti, tako da je to efektnije - kaže prof. dr Slobodan Milisavljević, grudni hirurg KC Kragujevac.

Novina je i da pacijent na grudnom košu nema ožiljak i da su sačuvane sve koštane strukture.

Uz pomoć kolege Nebojše Marića sa Vojnomedicinske akademije, operaciju je izveo petočlani tim kragujevačkih ljekara.

- Ova operacija je bila izazov za cijeli tim i težićemo da ova procedura, tj, ovaj supcifoidni pristup bude standard u rješavanju različitih stanja - rekla je dr Ana Luković, koja je specijalizant grudne hirurgije.

Prof. dr Milisavljević navodi da je to posebno znajačno za operacije timusa, odnosno grudne žljezde, a sve u cilju bolje zdravstvene zaštite našeg naroda

A da naši grudni hirurzi znaju da zadive svijet, pokazuju ranija dostignuća tima profesora Milisavljevića, koji je s kolegama s Mašinskog fakulteta, uradio i implantat vještačkog rebra i grudne kosti.

Već prvog dana poslije operacije pacijent je pušten na kućno liječenje. Šezdesetdvogodišnji Kragujevčanin, koji je operisan novom metodom, prošao je mnoštvo kontrola, i dobro se osjeća.

- To je super prošlo, ja nisam osjetio operaciju, nikakvih problema nisam imao, mogu da se krećem, nemam nesvjestice, nemam ništa, mogu da jedem normalno - kaže Jugoslav Milićević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.