Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 01.06.2020.| 15:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zbog pandemije mjesecima čekaju unaprijed plaćene automobile - Većina dobavljača iz Evrope još nije počela da radi

Pandemija virusa korona ne samo da je prepolovila potražnju za automobilima u BiH već je stvorila probleme i onima koji su prije pojave kovida-19 iskeširali novac za nove četvorotočkaše, jer još čekaju isporuku s obzirom na to da većina dobavljača iz Evrope nije počela da radi.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, pad uvoza automobila koji je zabilježen u martu ove godine, nastavljen je i u naredna dva mjeseca pa je tako tokom aprila i maja na domaće tržište stiglo osam puta manje četvorotočkaša nego u istom periodu lani.

Prema podacima UIO, u martu ove godine uvezeno je svega 995 automobila, dok je u aprilu taj broj iznosio 1.086. Iako su mjere preduzete s ciljem sprečavanja širenja virusa korona u maju već relaksirane, situacija se nije popravila pa su do 22. maja u BiH uvezena svega 1.054 automobila.

Vlasnik auto-placa DM Topić iz Banjaluke Dejan Topić kaže za Glas Srpske da je potražnja za automobilima prepolovljena u odnosu na isti period lani.

- Trebaće dosta vremena da se vratimo na stanje prije pojave virusa korona. Cijene automobila nisu mijenjane, ali je veoma teško doći do vozila pa i oni koji su naručili četvorotočkaše mjesecima čekaju isporuku - rekao je Topić.

Dodao je da četvorotočkaši stižu iz Belgije, Italije, Francuske i drugih evropskih zemalja.

- Imamo nekoliko izvršenih uplata od početka marta i ta vozila još nisu stigla jer neki lageri još nisu otvoreni. Prema nekim najavama, Italija će startovati tek polovinom ove sedmice - rekao je Topić i naglasio da će oporavak na domaćem tržištu i u ovom segmentu zavisiti od oporavka evropskih zemalja.

Isti problemi muče i zaposlene u auto-kući Aša-auto u Prijedoru koji čekaju normalizaciju situacije u Norveškoj, Holandiji i Italiji kako bi mogli uvesti četvorotočkaše i realizovati poslove ugovorene sa kupcima.

- Potražnja za automobilima u maju pala je na svega 5% u odnosu na period prije pojave virusa korona, dok u aprilu nismo ni radili pa ni potražnje nije bilo. I ono malo kupaca koji žele sada da kupe automobil moraće da sačekaju još neko vrijeme jer naši partneri u Evropi nisu počeli da rade. Ranije smo lično odlazili u Evropu i dovozili automobile, ali to je sada sve otežano i ne znamo kako će transport funkcionisati - rekli su u ovoj auto-kući naglasivši da sve zavisi od toga kako će se razvijati situacija u evropskim zemljama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.