Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 01.06.2020.| 13:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sokolačko preduzeće Bilje i ljekobilje zasijalo kamilicu na deset hektara - U planu izvoz na njemačko tržište

(Foto: shutterstock.com/Schlegelfotos)
Preduzeće Bilje i ljekobilje iz Sokolca koje se bavi sakupljanjem, otkupom i skladištenjem ljekovitog i aromatičnog samoniklog bilja, šumskih plodova i gljiva, dogovorilo je saradnja sa oko 80 kooperanata, što ukazuje na priličnu zainteresovanost stanovništva za berbu ljekovitog i aromatičnog bilja, ali i gljiva na širem području romanijske regije i području gornjeg Podrinja.

Ove sezone posijali su kamilicu (Matricaria chamomilla L.) na površini od deset hektara, zbog njene široke primjene. Biljni materijal prve klase u planu je da se suši i izvozi na njemačko tržište, a biljke druge klase predviđene su za destilovanje i proizvodnju eteričnih ulja, prenosi Agroklub.ba.

Podsjećamo da je od skoro dostupan priručnik za sve zainteresovane za sakupljanje ljekovitog bilja, kao i šumskih plodova. Ovaj dokument sadrži opise 86 ljekovitih biljnih vrsta, kao i deset vrsta gljiva. Takođe, data su i uputstva i informacije o četiri otrovne biljke i pet otrovnih gljiva, a koje sakupljači često mogu da zamijene za jestive.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.