Izvor: eKapija | Petak, 29.05.2020.| 11:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro novi sadržaji na Kozari za ljubitelje prirode i avanture - Projekat vrijedan 450.000 KM

Agencija za ekonomski razvoj Prijedora Preda-PD najavila je u četvrtak, 28. maja, realizaciju projekta "Osjeti Kozaru" (Feel Kozara), koji je vrijedan 450.741 KM i usmjeren na unapređenje avanturističkog turizma i promociju prirodnih bogatstava Nacionalnog parka Kozara, prenosi portal Prijedordanas.

Ovaj projekat realizuje se u okviru šireg projekta EU4Business u BiH, čiji je osnovni cilj konkurentna i inovativna domaća ekonomija.

Predstavnik Agencije Preda-PD Milena Gnjatović Simatović istakla je da projekat sa 180.000 evra finansiraju EU i Njemačka, a koji u BiH zajedno sprovode organizacije GIZ, ILO i UNDP.

- Sam projekat usmjeren je na povećanje turističkih atrakcija, pogotovo avanturističkog turizma i na promociju prirodnih bogatstava Nacionalnog parka Kozara i svih aktivnosti koje možemo sprovoditi na Kozari - rekla je Simatović novinarima u Prijedoru.

Ona je navela da je cilj projekta pomoć turističkom sektoru zadržavanjem postojećih radnih mjesta, zapošljavanjem novih lica i povećanjem prihoda ne samo firmi u turizmu, već i srodnim djelatnostima koje mogu pomoći razvoju turizma.

- Radićemo na poboljšanju infrastrukture, počevši od izrade ili adaptacije 52 kilometra biciklističkih staza, preko pomoći planinarima kod vija ferata, pješačkih i edukativnih staza do poboljšanja gastro-ponude. Novina je i eko-aspekt jer ćemo kroz projekat obezbijediti električne bicikle, motore, mopede i trokolice za one koji nisu u fizičkoj formi - istakla je Simatović.

Simatović je rekla da će u realizaciji projekta učestvovati i Turistička organizacija Prijedora, Nacionalni park Kozara, Elta media iz Banjaluke, Biciklistički klub Procycling, Planinarsko društvo Klekovača i motel Bijele vode.

- Tu su i aktivnosti promocije domaćeg turizma na domaćem i stranom tržištu, kreiranje novih i ažuriranje postojećih turističkih proizvoda i uvezivanje svih subjekata koji mogu pomoći razvoju turizma - naglasila je Simatović.

Član Planinarskog društva Klekovača Draško Zgodić rekao je da će se raditi na dopuni postojećih atraktivnih staza na stijenama Kozare u blizini lokacije Zečiji kamen i da je riječ o takozvanim vija ferata stazama.

- Mi sad imamo 250 metara sve ukupno via ferata staza, a od toga tridesetak metara vertikalnih dionica. Nadamo se da ćemo ovim projektom dobiti još 40 metara vertikalnih - istakao je Zgodić.

Projekat EU4Business podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma, poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Zajednički ga finansiraju EU sa 15 mil EUR i Njemačka sa 1,1 mil EUR, a traje od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.