Izvor: RTS | Petak, 29.05.2020.| 07:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hrvatska otvara granice za turiste iz 10 zemalja, za sada bez BiH na spisku

Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je na sednici Vlade da ta zemlja potpuno otvara granice prema 10 zemalja. Na spisku nema BiH, Srbije i Crne Gore.

Hrvatska otvara granice za državljane deset evropskih zemalja, prije svega zbog turizma. Prema najnovijoj odluci, u Hrvatsku će moći da uđu državljani Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Nemačke.

- Prema našoj analizi i epidemiološkim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu - rekao je Plenković.

Dodao je da je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, popis zemalja proširivati.

Ministar Davor Božinović je objasnio da državljani iz deset zemalja s popisa više neće morati da navode razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i prije pandemije koronavirusa.

Za njih će i dalje važiti epidemiološka kontrola i obaveza pridržavanja opštih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Prilikom ulaska državljana tih država u Hrvatsku evidentiraće se njihov ulazak uz prikupljanje podataka kao što su mjesto odredišta, broj telefona i mejl adresa radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Kako bi se smanjilo čekanje na granicama, preporučujemo stranim građanima da unaprijed dostave svoje podatke preko stranica entercroatia.mup.rs koja će biti dostupna od danas - rekao je Božinović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.