NavMenu

Otkrivena nova vrsta polimera od gume koji može da se reciklira

Izvor: gradjevinarstvo.rs Petak, 29.05.2020. 08:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: science photo/shutterstock.com)Ilustracija
Australijski naučnici otkrili su novu vrstu polimera od gume koji bi građevinske materijale mogao da učini održljiivijim. Revolucionarne "zelene" opeke i građevinski materijali mogu se izrađivati od recikliranog PVC-a, otpadnih biljnih vlakana ili pjeska uz pomoć ove nove vrste gumenog polimera.

Ovaj svestrani novi materijal može se koristiti sam kao obična guma ili se može miješati sa drugim materijalima kako bi se stvorili potpuno novi kompoziti. Kada se vijek trajanja proizvoda završi, materijal se može reciklirati skoro beskonačno puta.

Gumeni polimer je izrađen od sumpora i ulja kanole, i ima jedinstvenu hemijsku strukturu. Guma se ne topi, već se umjesto toga, njene sumporne veze mogu razbiti i reformisati primenom pritiska i blage toplote od oko 100°C. Ova reakcija se pokreće dok je praškasti oblik polimera u kalupu. Tim naučnika ovaj proces naziva "reaktivno presovanje". To omogućava da se materijal oblikuje u cijevi, obloge, odbojnike, izolaciju i još mnogo toga od gume.

Nakon što se ovi proizvodi istroše ili više nisu potrebni, oni se ne bacaju, već se guma može samljeti u prah, vratiti u kalup i reciklirati u nešto novo. Mogu se čak miješati i sa punilima i stvoriti nove kompozite, ali je najbolje od svega to što se mogu i reciklirati.

Punilo može biti gotovo sve, i u zavisnosti od njega konačni materijal biva jači ili trajniji. Ono što je takođe važno, to je da se materijal može reciklirati čak i kada se miješa sa ovakvim dodacima u vidu punila, što materijalima poput poljoprivrednog otpada, ugljeničnih vlakana, PVC-u i drugoj plastici može "udahnuti" novi život.

Tim je testirao nekoliko različitih smješa, i kako je Justin Chalker, vodeći autor studije rekao, napravili su jedan kompozit gdje je 70% njegove mase činio kokosov orah, a 30% gumeni polimer. Dobijeni materijal je bio čvrst, i kao takav se vjerovatno može koristiti u izgradnji ili izolaciji. Ukoliko se kompozitu doda više polimera, biće fleksibilniji. Drugi kompozit bio je 80% od pjeska i 20 odsto od polimera. Polimer povezuje pesak zajedno s vrlo tvrdim i izdržljivim materijalom, i pretpostavlja se da bi se potencijalno mogao iskoristiti kao konkretna zamjena.

Treći kompozit je dobijen od smješe mljevenih ugljeničnih vlakana i polimera. Sa samo 20% količine ugljeničnih vlakana, dobijeni materijal je prilično izdržljiv. Ovaj kompozit bi mogao da nađe primjenu u građevinskoj industriji, za betonske komponente, kao dodatak asfaltu, za popločavanje, izolaciju i sl.

Laboratorija Chalker na Univerzitetu Flinders ranije je razvila sumporne polimere za brojne primjene u uklanjanju zagađivača iz okoline, kod npr. problema izlivanja nafte u životnu sredinu i vodene sisteme. Gumeni polimer se može koristiti za prečišćavanje vode jer da ima visok sadržaj sumpora, pa se materijal može vezati za metale poput gvožđa, uklanjajući ga iz vode. Nakon zarobljavanja guma napunjena gvožđem može se zatim "reaktivnim presovanjem" postaviti u druge materijale.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.